2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltávolítják a fellegvári emlékműről a politikus-graffitiket

2017. február 13. 14:23, utolsó frissítés: 14:25

Megkezdték hétfőn a kolozsvári Nemzet Hősei Emlékműre festett graffitik eltávolítását, amelyek szombatra virradóan kerültek a Fellegváron álló óriáskereszt talapzatára.

Az emlékmű oldalán Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaşescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, Corneliu Vadim Tudor és Elena Udrea arcképe volt látható rácsok mögött.

Vasárnap a rendőrök két fiatalt fogtak el, akik megkíséreltek újabb ábrákat festeni a talapzatra; ellenük eljárás indult rongálás miatt.

Ugyanakkor a közösségi hálón online petíció indult annak érdekében, hogy a helyi hatóságok ne távolítsák el a fellegvári graffitit, azon ugyanis a street-art egyik legnevesebb képviselője, Banksy kézjegye látható. A felhívás szerint a rácsok mögül kinéző politikusokat ábrázoló graffiti az utcai tüntetések szellemében született. Példaként hozzák fel a petíció kezdeményezői, hogy a berlini falra festett graffitik annak idején vandalizmusnak számítottak, ma már viszont nagy becsben tartott alkotásokként tekintenek rájuk, amelyek a történelem egy fontos szakaszát örökítették meg. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS