2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kitessékelték a főügyészség képviselőjét a szenátus jogi bizottságának üléséről

2017. február 13. 20:56, utolsó frissítés: 21:26

Şerban Nicolae, a szenátus jogi bizottságának elnöke, hétfő este, a 2017/14-es sürgősségi kormányrendelet vitáján felszólította Irina Kuglay ügyészt, hogy hagyja el a termet, mert "udvariatlanság egy szenátusi bizottsággal szemben", hogy meghívja rá önmagát.

Az eset kapcsán Románia főügyésze, Augustin Lazăr is megszólalt, aki bírálta Nicolaet. "Irina Kuglay azután jelent meg a jogi bizottság ülésén, hogy mindkét házat hivatalosan értesítettem, hogy a Főügyészség részt szeretne venni a vitán. Egy jogállamban ez minősíthetetlen eljárás" - fogalmazott Augustin Lazăr.

Az Agerpres szerint Irina Kuglay tájékoztatta az elnököt, hogy a főügyészség értesítette a jogi bizottságot arról, hogy képviselőjük részt szeretne venni a vitán. Válaszként Nicolae kifejtette, hogy a jogász szenátoroknak nincs szükségük "felügyeletre" és azt mondta, hogy semmilyen értesítést nem kaptak az ügyészségtől.

"Ilyen alapon, csakhogy támogassuk az ügyészség munkáját, részt vehetnénk a bűnügyi kivizsgálásokon, különösen azokon, amelyeken titkos egyezményeken alapuló közös csapatok dolgoznak. Mi betartjuk a törvényeket és szabályzatokat és ön nem hívhatja meg önmagát a szenátus egy bizottságának ülésére. Nincs szükségünk felügyeletre. Kérem, asszonyom, hagyja el a termet" - mondta Şerban Nicolae.

A főügyészség képviselője úgy erre úgy reagált, hogy "ezeket a dolgokat le lehet ellenőrizni", de Şerban Nicolae a szavába vágott és azt mondta: "Most könyörögnöm kell önnek, hogy hagyja el a termet? Indítson bűnügyi kivizsgálást, ha akar".

A szenátus jogi bizottsága egyébként módosító javaslatokkal kiegészítve, egyöntetű szavazattal, kedvezően véleményezte az országszerte tiltakozásokat kiváltó 13-as sürgősségi kormányrendeletet visszavonó 2017/14-es kormányrendelet elfogadásáról szóló törvénytervezetet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS