2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszülettek a hivatali visszaélés alkotmánybírósági pontosítása után kiszabott első ítéletek

2017. február 14. 15:27, utolsó frissítés: 17:36

Megszülettek az első olyan felmentő, illetve jogerős ítéleteket eltörlő bírósági döntések, amelyeket a hivatali visszaélés bűncselekményét pontosító tavalyi alkotmánybírósági döntés alapján hoztak meg a bíróságok.

Kedden a kolozsvári ítélőtábla felmentett négy olyan személyt a hivatali visszaélés vádja alól, akik az Electrica Nord Transilvania állami áramszolgáltató vállalatnál dolgoztak, és többek között ilyen váddal állította bíróság elé őket a korrupcióellenes ügyészség 2009-ben. A bíróság arra hivatkozott, hogy az alkotmánybírósági döntés értelmében csak az elsődleges jogszabályok megszegése esetében minősül bűncselekménynek, és mivel a vádlottak másodlagos jogszabályt sértettek meg, nem létezik az a büntetőjogi kategória, amely alapján első fokon elítélték őket.

A másodfokú ítélet ugyanakkor bűnösnek találta a vádlottakat a korrupció és a pénzmosás vádpontokban, és egyikőjüket felfüggesztett, másikukat letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A sajtó hétfőn arról is beszámolt, hogy a gyulafehérvári ítélőtábla eltörölte azt a már jogerős ítéletet is, amelyben a Hunyad megyei önkormányzat volt jegyzőjét hivatali visszaélés miatt három év szabadságvesztéssel sújtották mert egy önkormányzati hatáskörbe tartozó intézménynél kiírt versenyvizsga eljárásában megsértett egy kormányhatározatot. Az alkotmánybíróság tavaly júniusi döntése értelmében a törvényhez, valamint a sürgősségi kormányrendelethez képest alacsonyabb rangúnak számító kormányhatározat esetén nem áll fenn a hivatali visszaélés bűnténye. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS