2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnvádi eljárás indult Temesvár volt és jelenlegi városvezetői ellen a 967 lakásos ügyben

2017. február 17. 14:07, utolsó frissítés: 15:04

Államosított ingatlanok törvénytelen eladásával kapcsolatos ügyben bűnvádi eljárást indított az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Temesvár több jelenlegi és volt elöljárója ellen.

A DNA közleménye szerint Temesvár jelenlegi polgármestere, Nicolae Robu, Dan Diaconu alpolgármester, Gheorghe Ciuhandu volt polgármester, Traian Constantin Stoia egykori alpolgármester és az önkormányzatnál igazgatói tisztséget betöltött Martin Staia ellen indult bűnügyi eljárás. Mindannyiuk esetében hivatali visszaélés gyanújával zajlik kivizsgálás.

Az ügyészek szerint 1996 és 2015 között a gyanúsítottak - más személyek közreműködésével - az 1995/112-es törvény előírásainak megszegésével, törvénytelenül értékesítettek 967 lakást Temesvár régi központjában, több mint 40 millió eurós kárt okozva ezáltal az államnak.

A DNA közleménye felidézi, 1996 januárjában lépett életbe a kommunizmus idején államosított lakások visszaszolgáltatásáról szóló, 112-es törvény, amelynek értelmében az egykori tulajdonosok visszaigényelhették elkobzott ingatlanjaikat, vagy kárpótlást kérhettek ezekért. A jogszabály ugyanakkor lehetőséget biztosított a lakások bérlőinek is az ingatlan megvásárlására, ez az előírás azonban csak azokra vonatkozott, akiknek a törvény életbe lépésekor érvényes bérleti szerződésük volt.

A vádhatóság szerint a gyanúsítottak több száz adásvételi szerződést kötöttek befolyásos helybéli személyekkel, akiknek azonban nem volt bérlői minőségük, így nem állt volna jogukban megvásárolni a lakásokat.

Az ügyben a Temesvári Polgármesteri Hivatal több volt és jelenlegi alkalmazottja ellen is eljárás folyik - áll még a DNA közleményében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS