2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A diákszervezetek az ingyen vonatozás eredeti formájának megszavazására szólítják fel a parlamentet

2017. február 17. 14:42, utolsó frissítés: 15:06

A Romániai Diákegyesületek Szövetsége (ANOSR) azt kérte pénteken a parlamenttől, hogy ne korlátozzák az egyetemisták ingyenes utazását.


Az ANOSR közleménye szerint a parlament költségvetési, valamint az oktatási bizottsága azzal módosítaná az egyetemisták ingyenes vasúti utazását lehetővé tevő jogszabályt, hogy ez csak a lakhelyük és az egyetemi város között lenne érvényes és csak 35 év alatti diákokra vonatkozna.

"Véleményünk szerint a két módosító indítvány ellentmond a törvény szellemének. Hogy gazdasági megfontolásokból csak a lakhely és az egyetemi város közötti utazásra korlátozzák az utazásokat, nem állja meg a helyét, mert a 2017-es állami költségvetés elfogadásáig egyetlen módosító javaslatot sem nyújtottak be, és egyetlen akadályozó tényezőt sem jeleztek a jogszabály alkalmazásával kapcsolatban" - fogalmaz az ANOSR.

A diákszövetség szerint az az előírás, hogy csak 35 éves korig lehet igénybe venni az ingyen utazási kedvezményt, diszkriminatív jellegű, és ellentmond a 2011/1-es tanügyi törvénynek, amely szerint minden diák egyenlő bánásmódban részesül.

Az ANOSR azt kéri a parlamenttől, hogy az eredeti formájában szavazza meg a jogszabályt, mert az állam felelőssége az, hogy minél többen kapcsolódjanak be a felsőoktatásba, különösen a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok jelenleg alulreprezentált tagjai közül. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS