2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszavazta a képviselőház a "döglött lovat eltemető" 14-es sürgősségi kormányrendeletet

2017. február 21. 16:30, utolsó frissítés: 16:30

Megszavazta kedden a képviselőház plénuma azt a törvénytervezetet, amely jóváhagyja a 2017/14-as sürgősségi kormányrendeletet. Utóbbival helyezte hatályon kívül a kormány a büntetőjog módosítását célzó, 2017/13-as rendeletét.


A 2017/14-as sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény tervezete 292 támogató voksot kapott a képviselőház plénumának keddi ülésén, egy személy tartózkodott, három képviselő nem szavazott.

A tervezet vitáján a PNL ügyvivő elnöke, Raluca Turcan képviselő azt mondta, méltányolja, hogy a parlamentben többséget alkotó két alakulat képviselői nem bojkottálták a tervezet vitáját. Ugyanakkor felszólította a PSD-t és az ALDE-t, hogy tegyenek le az utcai tiltakozások résztvevőinek fenyegetéséről, illetve a multinacionális cégek ellen irányuló támadásokról.

Eugen Nicolicea PSD-s képviselő hangsúlyozta, a 14-es rendeletet sürgősségi eljárással fogadták el, "minden egyéb csak politikai nyilatkozat".

Az RMDSZ-t képviselő Korodi Attila felszólalásában kifejtette, a kormány hibázott, amikor sürgősségi rendelettel próbálta módosítani a Büntető törvénykönyvet, ugyanakkor megjegyezte, a parlamenti pártok közös felelőssége összhangba hozni a büntetőjogot az alkotmánybíróság döntéseivel.

Az USR képviselője, Dan Ilie Barna "döglött lóhoz" hasonlította a 2017/13-as rendeletet. "A felnőttek kreativitását felmérő kérdések között gyakran tűnik fel az is, amely így szól: Mit kell tenni egy döglött lóval? (...) A válasz mindig ugyanaz: a döglött lovat el kell temetni. A 13-as rendeletnek is erre a sorsra kell jutnia" - hangsúlyozta felszólalásában a képviselő.

A 2017/14-es rendeletet jóváhagyó törvény tervezetét a szenátus már elfogadta, a képviselőház volt a döntő fórum az ügyben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS