2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

DNA: trükköztek a véleményezésekkel a 13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban

2017. február 27. 13:39, utolsó frissítés: 13:39

Iktatták hétfőn a legfőbb ügyészség bűnügyi és kriminalisztikai osztályán a 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásával kapcsolatos iratcsomót, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) elhárította az illetékességet ebben az ügyben, és a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalta a nyomozás folytatását.

A legfőbb ügyészség Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a következő bűncselekmények gyanúja merült fel: bűnpártolás, a kormány vagy egy minisztérium tevékenységével kapcsolatos adatok rosszhiszemű közlése a parlamenttel vagy az államfővel az államérdeket sértő tettek leplezése érdekében, okiratok és bizonyítékok elrejtése vagy megsemmisítése, hamis okirat kiállítása.

A közlemény leszögezi, hogy az ügyet eredetileg a DNA vizsgálta, amely azonban 2017. február 24-én lezárta azt, és a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalta a nyomozás folytatását.

A DNA korábbi közleménye rámutatott, hogy a 13-as rendelettel kapcsolatos nyomozás során arra utaló jeleket találtak, hogy bizonyos véleményezéseket megsemmisítettek vagy eltüntettek, más dokumentumokat pedig meghamisítottak. A DNA szerint bizonyíték van rá, hogy a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium által az igazságügyi minisztériumhoz először faxon küldött, január 31-i véleményezést megsemmisítették, az eredeti dokumentumot pedig, amelyet az igazságügyi tárca képviselőinek adtak át, eltüntették.

A DNA szerint 2017. január 17-én kidolgozták a Büntető törvénykönyvet és a Büntető perrendtartási törvénykönyvet módosító, valamint a közkegyelemre vonatkozó sürgősségi rendeletek tervezeteit, majd közzétették azokat az igazságügyi minisztérium honlapján, hogy az illetékes intézmények fejtsék ki álláspontjukat a tervezetekkel kapcsolatban. Január 25. után a beérkezett - javarészt bíráló - álláspontokat az igazságügyi tárca szakértői összefoglalták, majd hat átiratban fogalmazták meg a tervezetekkel kapcsolatos kritikákat, amelyek a tervezet tartalma mellett ezek elfogadásának módjára is kiterjedtek. A legterjedelmesebb átirat január 27-én kelt, ez több mint 30 oldalas, és összefoglalja az igazságszolgáltatási rendszer képviselői által megfogalmazott véleményeket - tájékoztat a DNA.

A vádhatóság azt is közli, hogy a január 31-én este 19:45-re tervezett kormányülés kezdetéig (amelynek napirendjén egyébként nem szerepelt a büntetőjogot módosító kormányrendelet elfogadása) a szükséges öt véleményezés közül csak kettő készült el a szóban forgó rendeletről.

A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium véleményezése 20 óra körül készült el. Iktatása, aláírása és lepecsételése után az említett dokumentumot faxon küldték el az igazságügyi minisztériumhoz, a faxot iktatószámmal látták el, és lepecsételték a szabályzat szerint, tehát hivatalos okmánnyá vált. Az ügyészek szerint azonban később a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium véleményezésén módosítottak, és újabb, ezúttal kedvező véleményezést szövegeztek meg.

A DNA szerint a január 31-i esti kormányülésen a kabinet úgy fogadta el a büntetőjogot módosító rendeleteket, hogy formálisan megállapította a szükséges véleményezések meglétét, holott a Legfelső Igazságszolgáltatói Tanács (CSM) véleményezése egy régebbi tervezetre vonatkozott, a külügyminisztérium véleményezése csak egy aláírással volt ellátva, és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium első véleményezését (amely meggátolta volna a 13-as rendelet elfogadását) egyszerűen nem csatolták az iratcsomóhoz. A parlamenttel való kapcsolattartásért felelős minisztérium második, már kedvező véleményezését csak másnap, február 1-jén tették hozzá az iratcsomóhoz, úgy, hogy ugyanazt az iktatószámot írták rá, amellyel az első, megjegyzéseket és javaslatokat megfogalmazó dokumentum volt ellátva - tájékoztatnak az ügyészek.

A vádhatóság szerint ezen körülmények indokolttá teszik, hogy a nyomozást kiterjesszék, és hivatalos okiratok eltüntetésének vagy megsemmisítésének, valamint hamis okirat kiállításának gyanúja miatt folytassák a kivizsgálást. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS