2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyészség szerint az alkotmánybíróság döntésének indoklása meghatározó lesz a 13-as rendelettel kapcsolatos további nyomozásban

2017. február 27. 19:44, utolsó frissítés: 19:44

Tudomásul vette a legfőbb ügyészség az alkotmánybíróság hétfői döntését, amely kimondja, hogy a 13-as sürgősségi kormányrendelet kapcsán indított vizsgálattal alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a kormány és a legfőbb ügyészség között - írja közleményében utóbbi intézmény.

A közlemény ugyanakkor rámutat, a döntés indoklása meghatározó fontosságú lesz a 13-as rendelettel kapcsolatos további nyomozás tekintetében, amely a következő bűncselekmények gyanújának vizsgálatát célozná: bűnpártolás, a kormány vagy egy minisztérium tevékenységével kapcsolatos adatok rosszhiszemű közlése a parlamenttel vagy az államfővel az államérdeket sértő tettek leplezése érdekében, okiratok és bizonyítékok visszatartása vagy megsemmisítése, hamis okirat kiállítása.

Hétfőn tárgyalta az alkotmánybíróság a Călin Popescu-Tăriceanu által benyújtott kifogást, amellyel a kormány és a legfőbb ügyészség között a 13-as rendelet ügyében fennálló, alkotmányos jellegű jogi konfliktus megállapítását kérte a szenátusi elnök.

Az ülést követően az alkotmánybíróság elnöke úgy nyilatkozott, a DNA túllépte hatáskörét a 13-as kormányrendelettel kapcsolatban indított vizsgálattal. Valer Dorneanu kifejtette, a DNA többek között azt vizsgálta a rendelet kapcsán, hogy teljesültek-e az elfogadásához szükséges előfeltételek, hogy indokolt volt-e sürgősségi hatállyal elfogadni, hogy megvolt-e a törvénykezési tanács és a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács véleményezése. "Mindezeknek a kivizsgálása azonban nem a DNA, hanem az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. A kivizsgálás ugyanakkor a törvényhozási folyamat alatt zajlott, miután a rendeletet már elküldték a parlamentnek, amelynek jogában állt azt jóváhagyni, módosítani vagy elutasítani. Ezért úgy ítéljük meg, hogy zavar állt be a kormány működésében, valamint a bírói, a végrehajtó és a törvényhozó hatóság közötti viszonyban" - magyarázta Dorneanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS