2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legfőbb ügyészség folytatja a kivizsgálást a 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében

2017. február 28. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Folytatja a legfőbb ügyészség a kivizsgálást a 13-as sürgősségi kormányrendelet ügyében, mert a nyomozó hatóság törvény adta feladata az igazság kiderítése - jelentette ki kedden Augustin Lazăr, Románia főügyésze.

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) gyűlése előtt nyilatkozó főügyész azt mondta, a vizsgálat nem fog kiterjedni a 13-as kormányrendelet időszerűségének vagy törvényességének megállapítására, csak a büntetőjog által szankcionálható esetleges cselekedeteket vizsgálja majd.

"Továbbra is várjuk az Alkotmánybíróság indoklását, természetesen a döntés mindenkire nézve kötelező érvényű" - mondta a főügyész, hozzátéve, hogy az általa képviselt intézmény konkrét bűnügyeket vizsgál ki, konkrét személyekkel kapcsolatban.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn elhárította az illetékességet a 13-as kormányrendelet ügyében, és a legfőbb ügyészség hatáskörébe utalta a nyomozás folytatását.

A legfőbb ügyészségnek az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye szerint a következő bűncselekmények gyanúja merült fel: bűnpártolás, a parlament vagy az államfő rosszhiszemű félrevezetése a kormány vagy egy minisztérium tevékenységével kapcsolatosan az államérdeket sértő tettek leplezése érdekében, okiratok és bizonyítékok elrejtése vagy megsemmisítése, hamis okirat kiállítása.

Szintén hétfőn az alkotmánybíróság kimondta, hogy a 13-as rendelet kapcsán indított vizsgálattal alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a kormány és a legfőbb ügyészség között. Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke szerint a DNA túllépte hatáskörét a 13-as rendelettel kapcsolatos vizsgálódásban, mert nem lett volna szabad a rendelet időszerűségét, törvényességét ellenőriznie, hanem csak a büntetőjogi aspektusait.

Az alkotmánybíróság elnöke hétfőn kifejtette, a DNA többek között azt vizsgálta a rendelet kapcsán, hogy teljesültek-e az elfogadásához szükséges előfeltételek, hogy indokolt volt-e sürgősségi hatállyal elfogadni, hogy megvolt-e a törvénykezési tanács és a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács véleményezése. "Mindezeknek a kivizsgálása azonban nem a DNA, hanem az alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik. A kivizsgálás ugyanakkor a törvényhozási folyamat alatt zajlott, miután a rendeletet már elküldték a parlamentnek, amelynek jogában állt azt jóváhagyni, módosítani vagy elutasítani. Ezért úgy ítéljük meg, hogy zavar állt be a kormány működésébe, valamint a bírói, a végrehajtó és a törvényhozó hatóság közötti viszonyba" - magyarázta Dorneanu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS