2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház a CNCD megszüntetéséről szóló törvénytervezetet

2017. február 28. 15:31, utolsó frissítés: 15:33

Hallgatólagosan átment a képviselőházon egy olyan törvénytervezet, amely megszüntetné az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot.

A törvénytervezetet Bogdan Diaconu volt képviselő nyújtotta be az előző törvényhozási ciklusban, a tervezet oldala szerint pedig még a parlamenti választások előtt, 2016. november 25-én járt le a megvitatás és szavazás határideje. A képviselőház 2017. február 28-án vette tudomásul a hallgatólagos elfogadást, a tervezet a szenátus elé kerül, amely döntő házként tárgyalja. a törvénytervezet az összes bizottságtól és a kormánytól is negatív véleményezést kapott.

Diaconu a benyújtáskor úgy érvelt, hogy a CNCD "román- és nemzetellenes intézményként működik, amely csak egy eszköz az RMDSZ és más érdekcsoportok kezében arra, hogy eltörölje a román értékeket, a a hagyományos keresztény értékeket és a románok jogait a saját országukban".

Diaconu szerint "a CNCD minden román embert megbüntetett, aki fel mert lépni a magyar szélsőségek ellen. A CNCD a magyar területi autonómia támogatásának, valamint terrorista akcióknak támogató eszközévé vált, azt állítva, hogy a terrorcselekmények miatt letartóztatott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt diszkrimináció érte" - állt az érvelésében.

Bogdan Diaconut a CNCD tavaly májusban 4000 lejre bírságolta homofób megnyilvánulások miatt - azzal kampányolt az önkormányzati választásokon, hogy ha Bukarest polgármestere lesz, betiltja a melegfelvonulásokat -, a képviselő pedig néhány nappal ezután nyújtotta be a törvénytervezetet. (hotnews, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS