2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alaptalanok az ANI összeférhetetlenségi vádjai Horváth Anna szerint

2017. február 28. 18:46, utolsó frissítés: 2017. március 01. 10:37

Horváth Anna a Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) eljárásrendjében egyedülállónak nevezte az esetében kiközölt jelentés feltételezései alapján a DNA-nál tett feljelentést. Az ANI azzal vádolta meg Kolozsvár (felfüggesztett) alpolgármesterét, hogy hivatali visszaélést követett el több ízben, amikor korábbi alpolgármesteri mandátumában részt vett azon a helyi tanácsülésen, amelyen a Claudiopolis egyesületnek 90 ezer lejt ítéltek meg, melynek Horváth Anna az elnöke volt. A Sapientia EMTE-nek 30 ezer lejt ítéltek oda, Horváth pedig oktatóként szerződéses viszonyban volt az egyetemmel - áll még a közleményben. A jelentésben szereplő vádakra reagálva az alpolgármester elmondta, az említett időszakban nem töltötte be az egyesület elnöki tisztségét, a Sapientia EMTE-vel pedig csupán oktatói civil szerződéses viszonyban állt.

„Már januárban tájékoztattam az intézményt arról, hogy a Claudiopolis egyesület vonatkozásában a 2013-ban elfogadott tanácshatározat pillanatában, nem hogy nem voltam elnök, hanem arról már 8 hónappal előbb közjegyző előtt lemondtam, ezt a papírt eljuttattam hozzájuk. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vonatkozásában pedig sem nem munkaszerződésem, sem kereskedelmi szerződésem nem volt a 2008-2010 közötti időszakban. Egy civil óraadói szerződés alapján tartottam minden tanév első félévében egyetlen órát, tehát ez nem esik a törvényes előírások hatálya alá” - nyilatkozta Horváth Anna a Transindexnek.

Az alpolgármester azt is hozzátette, az említett iratokat eljuttatta az ANI-hoz, de az nem vette figyelembe, hanem egyedülálló esetként feljelentést tett a Korrupcióellenes Ügyészségen. Horváth Anna elmondta, fellebbezést nyújt be, és a törvényszéki procedúra során bemutatja az említett iratokat, hogy annak alapján döntse el a bíróság, van vagy nincs adminisztratív érdekkonfliktus. „Ha netán ezt megállapítja a bíróság, csupán azt követően merülhet fel a büntetőjogi érdekkonfliktus gyanúja. De az ANI ezeket a szak-procedurális eljárásokat átugorva, engem ebben a pillanatban már a DNA vizsgálatára javasolt” - mondta Horváth Anna. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS