2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép Andrea: Románia hozza összhangba törvénytárát az Isztambuli Egyezménnyel!

2017. február 28. 19:37, utolsó frissítés: 19:37

„Hatékonyabb ellenőrzést vezet be a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló törvény előírásai közé az a javaslat, amelyet ma megszavazott az RMDSZ. A módosítás lehetővé teszi, hogy ezentúl a hatóságok hatékonyabban ellenőrizhessék az erőszakot elkövető tettest, továbbá rendelkezik arról, hogy bizonyos időközönként a tettesnek jelentkeznie kell a rendőrségen, illetve amennyiben érvényben van a kilakoltatása, tájékoztatnia kell a hatóságokat az új lakhelyéről. Ez egy első lépés az áldozat védelmében, de sokkal többre, szakszerű fellépésre van szükség az állam részéről is. Románia összhangba kell hozza törvénytárát az Isztambuli Egyezményben foglaltakkal, hiszen ennek aláírásakor elkötelezte magát abban, hogy az Egyezményben foglaltakat beemeli a jogrendjébe, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. A törvények foldozása nem eredményes hosszú távon, egységes gyakorlatba ültetést kell szorgalmaznunk” – nyilatkozta Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a parlament alsóháza döntő házként elfogadta a 217/ 2013-as törvény módosítását.

A Szövetség Maros megyei politikusa hozzátette, hogy jelenleg Romániában a felmérések azt mutatják, hogy háromból egy nő családon belüli erőszak áldozatává válik, és sok esetben az érintettek nem tudják, hogy milyen hatósághoz kell fordulni, vagy milyen jogaik vannak egy ilyen esetben, éppen ezért széleskörű tájékoztató kampányokra van szükség mind az állam, mind pedig a civil szervezetek részéről.

„A családon belüli erőszak, a nők elleni erőszak nem minősíthető magánügynek. Az államnak komolyabb szerepet kell vállalnia mind a megelőzés terén, mind a bántalmazó büntetőjogi felelősségre vonásában, de ugyanakkor széleskörű társadalmi összefogásra van szükség a magánszektor, a non profit szervezetek és a hatóságok részéről. Sajnos, jelenleg az áldozatok nem bíznak a hatóságokban, így sokszor nem is értesítik azokat, több megyében még a menhelyek is hiányoznak, nem beszélve az állami segítségnyújtásról” – fogalmazott Csép Andrea képviselő. Kifejtette: Románia szakemberhiányban szenved, de a jelenlegi szakembereknek is megfelelő képzéseket kell tartani arról, hogy miként lehet felismerni az erőszakot, ugyanakkor 24 órás magyar nyelvű segélyvonalat kellene elérhetővé tenni és megfelelő menhelyeket kialakítani és működtetni.
Csép Éva Andrea emlékezetett arra is, hogy az elmúlt évben az RMDSZ által letett hasonló módosítást fogadott el a parlament, amely értelmében a bíróság dönthet többek között az erőszakot elkövető személy ideiglenes kilakoltatásáról, akár abban az esetben is, ha az ingatlan az ő tulajdonát képezi, valamint távoltartási határozatot is kiróhat a bántalmazóra, de megtilthatja a sértettel szembeni bármely nemű kapcsolatba lépést, akár személyesen, akár telefonon vagy levelezésen keresztül. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS