2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nagyenyedre és Magyarlapádra is jut a Kolozsvári Rádió és a Szabadság gyűjtötte könyvekből

2017. március 01. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Nagyenyedre és Magyarlapádra is jut azokból a könyvekből, amelyeket a kolozsvári magyarok ajánlottak fel iskolásoknak - közölte a Kolozsvári Rádió.

A Kolozsvári Rádió és a Donát 160 Egyesület, illetve a Szabadság napilap és a Minerva Művelődési Egyesület által február elején indított gyűjtőakció a kommandói Horn Dávid Általános Iskola könyvtárának újraalapítását tűzte ki céljául, és elsősorban általános iskolásoknak szóló könyveket vártak. Ennél azonban sokkal több lett.

Az akció nem várt sikerrel zárult: több, mint 8000 kötet gyűlt össze a rádióstúdióban és a Minerva szakkönyvtárban. Sokan teljes könyvtárukat felajánlották, hogy juttassák el a könyveket „oda, ahol nagyobb szükség van rájuk”. A gyűjtést szervezők elsősorban a szórványban működő nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumra és a tavaly létesült magyarlapádi szórványkollégiumra gondoltunk.

A kommandói iskola igazgatója, Opra-Béni Béla az akció során a Kolozsvári Rádiónak elmondta: a korábban mintegy kilencezres könyvtár helyére már több, mint 10000 kötet érkezett. Közöttük vannak a Marosvásárhelyi Rádió és a Látó által több székelyföldi városban gyűjtött könyvek. Az igazgató is egyetértett azzal, hogy a Kolozsváron összegyűjtött kötetek egy részét más iskoláknak adják át.

Az első szállítmány egy mikrobusszal és több személygépkocsival pénteken, március 3-án indul útjára a Kolozsvári Rádió Donát út 160. alatti stúdiójától, reggel 10 órakor. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS