2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A amerikai külügyminisztérium jelentést készített a romániai magyar közösség ügyeiről

2017. március 04. 16:16, utolsó frissítés: 16:18

A magyar közösség elleni diszkriminációról, a közösségi szimbólumok és jelképek tiltásáról, a Mikó-ügyről, az elkobzott javak visszaszolgáltatásának helyzetéről, a Székelyföld-ellenességről, az anyanyelvhasználat korlátozásáról, a román nyelv anyanyelvként való oktatásának problémájáról is beszámol az Egyesült Államok külügyminisztériumának 2016-ra vonatkozó friss országjelentése.


A jelentésről Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke állásfoglalást adott ki, amelyben hangsúlyozza, az Egyesült Államok ma jobban átlátja a romániai magyar közösség helyzetét.

"Az Amerikai Egyesült Államok ma jobban figyel a mi ügyeinkre, Amerika ma jobban átlátja a romániai magyar közösség helyzetét, ez pedig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség erőfeszítéseinek eredménye. Ezt bizonyítja az USA külügyminisztériumának emberi jogokra vonatkozó legújabb országjelentése is, de az is, hogy az elmúlt években többször is hangot adtak a Romániában észlelhető, kisebbségellenes jogtiprásoknak" - írja a jelentéssel kapcsolatos állásfoglalásában Kelemen Hunor.

Kelemen szerint a dokumentum immár egy hosszú kezdet végét is jelöli, az információgyűjtés folyamatának lezárását. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy Amerika részéről eljött a tettek, a politikai cselekvés ideje.

"Mi továbbra is pontosan és folyamatosan tájékoztatjuk amerikai partnereinket, azt remélve: elegendő, nevén nevezett visszaélés birtokában figyelmeztetik majd a román államot arról, hogy a kisebbségek kérdése koránt sincs megoldva. Úgy véljük, minél inkább szőnyeg alá söpri Románia a magyar közösség elleni visszaéléseket, minél inkább egy mintaország képét közvetíti a nagyvilág felé, annál inkább eltávolodunk attól a 27 éves álomtól, amelyért folyamatosan küzdöttünk, amely a többség és kisebbség párbeszédére, a kölcsönös tiszteletére épül" - írja az RMDSZ elnöke.

Kelemen arra is emlékeztet, hogy az RMDSZ küldöttsége 2015-ben és 2016-ban is Washingtonba látogatott, hogy kongresszusi küldötteket tájékoztasson a romániai helyzetről, hangsúlyozza a megrekedt romániai egyházi és közösségi ingatlan-visszaszolgáltatás fejleményeit.

"Arról is figyelmeztettük partnereinket, hogy Románia következetesen ideális képet fest a kisebbségek romániai helyzetéről, holott 2007-et követően, az ország Európai Unióhoz való csatlakozása után már nem ragaszkodik azokhoz a kritériumokhoz, amelyeket feltételekként szabtak meg neki azelőtt. Mindezt a kisebbségek, a romániai magyar közösség tagjai érzik meg a leginkább, a leghamarabb" - írja Kelemen.

Hozzáteszi: "A napokban a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ügyében észlelt visszaélésekről tájékoztatjuk az Amerikai Egyesült Államok nagykövetét, arra kérve, álljon az igazság oldalára, ne engedjen a túlkapások elfajulásának, a jogállamiság leépítésének."

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS