2020. november 1. vasárnapMarianna
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több lehallgatást végzett tavaly a SRI

2004. február 13. 11:14, utolsó frissítés: 11:21

Tavaly megnőtt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott személyek száma az azt megelőző évekhez képest – derült ki a főügyészség által kiadott iratokból. A Helsinki Bizottság romániai emberjogi szervezete (APADOR-CH) az előző évek tapasztalataihoz képest meglepően gyorsan, a kérés leadása után egy hónappal kapta kézhez a kért adatokat, bár hiányosan.

A SRI-nek minden nyomozás, megfigyelés megkezdése előtt kérést kell leadnia a főügyészséghez. Tavaly a titkosszolgálat 1528 esetben kapott engedélyt személyek megfigyelésére, és 890 esetben a megfigyelés időtartamát is meghosszabbíthatták. Telefonbeszélgetések lehallgatására 2653 engedélyt adtak ki, 129 kérést (a kérések 5%-át) utasították vissza. A lehallgatások következtében 711 személy (27%) ellen indult bűnvádi eljárás.

Az engedélyezett megfigyelések átlagos időtartama 450 napról 240-re csökkent, de az APADOR-CH figyelmeztet, hogy az Európa Bizottság javaslata legtöbb 90 napot engedélyez ilyen tevékenységekre. Az emberi jogvédők azt állítják, hogy a megfigyelések állandó meghosszabbítása miatt sérül a magánélethez való jog, ugyanakkor ártatlan személyek adatait olyan adatbázisokban összesíthetik, amelyeket más célokra is felhasználhatnak. (cotidianul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS