2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csoma Botond: Emil Boc „várakozó álláspontra” helyezkedett táblaügyben

2017. március 06. 13:54, utolsó frissítés: 14:03

"Várakozó álláspontra" helyezkedett Emil Boc kolozsvári polgármester a többnyelvű helységnévtáblák ügyében - mondta el a Transindexnek Csoma Botond képviselő, korábbi RMDSZ-es önkormányzati tanácsos.

Csoma Botond telefonon beszélt Emil Bockal a táblaügyről, és azt mondta, nem vette észre annak jelét, hogy a polgármester feltétlenül meg akarná fellebbezni az elsőfokú ítéletet, amely szerint ki kell helyezni a kétnyelvű - román és magyar - helységnévtáblákat Kolozsváron. Ugyanakkor Boc közölte vele, hogy konkrétumban csak akkor tudnak erről beszélni, amikor kézhez kapja a bíróság indoklását; ennek függvényében hoz döntést a fellebbezésről.

A táblaperben több minden felmerült, a 2001/215-ös törvény és a kétnyelvű táblák kitételének kötelezettségét kimondó 2002/99-es tanácshatározat is - amelyet soha nem alkalmaztak -, így ő is kíváncsian várja, mivel érveltek - mondta még Csoma Botond.

A képviselő szerint az előző táblaperben Emil Boc nagyon gyorsan döntött, és konkrétan kijelentette, hogy fellebbezni fog, ehhez képest most kivár.

A Kolozs Megyei Törvényszék február 21-i, alapfokú ítélete szerint ki kell helyezni a román-magyar kétnyelvű helységnévtáblát. A pert a Minority Rights Egyesület indította, 2016. szeptemberében alapfokon újratárgyalták, ebben döntött most a törvényszék. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS