2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A román katolikus egyház a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezet visszavonását kéri

2017. március 07. 07:29, utolsó frissítés: 08:44

Elítéli az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának engedélyezésére vonatkozó törvénykezdeményezést és ennek visszavonását kéri a romániai katolikus egyház, amely a családi egység és az emberi méltóság elleni támadásnak tartja a kezdeményezést.

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben azt kéri a parlamenttől, hogy vonják vissza a törvénykezdeményezést, mivel az alkotmány szerint az állam kötelessége és joga megvédeni a házasság intézményét és a család fogalmát. Az egyház képviselői szerint a kezdeményezés a gyermekek jogait is sérti, Románia fizikai, kulturális és szellemi jövője pedig a klasszikus értelemben vett családtól függ.

A Lucian bíboros által aláírt levél szerint "a nemzet nyugat iránti elkötelezettségei nem feltételezik a pusztító ideológiák másolását", sőt ellenkezőleg, a románoknak, keresztény népként, "Európa és a civilizáció keresztényi és morális gyökerei megerősítésén kell dolgozniuk".

A román püspöki konferencia tagjai szerint a "bejegyzett élettársi kapcsolatok, illetve a melegek 'házasságának' legalizálása egy alapvető erkölcsi mutációra vall, amely valószínűleg visszafordíthatatlan, és olyan irányba tart, amelynek súlyos következményei már jelenleg is meglátszanak a nyugati társadalomban".

Az egyház képviselői szerint a civilizáció erkölcsi aláaknázására tett kísérlet az élettársi kapcsolatok elfogadása, amelyet nyugaton is a melegek házasságának elfogadása és a meleg párok örökbefogadáshoz való joga követett.

A törvénytervezet elutasítását kérte az ortodox egyház is, amely hangsúlyozta, hogy a házasság egy nő és egy férfi kapcsolatán alapul, a hagyományos családmodell újraértelmezése pedig a családi értékek lejáratását jelentené. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS