2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom címmel indít kampányt az RMDSZ Nőszervezete

2017. március 08. 10:56, utolsó frissítés: 13:47

Az RMDSZ Nőszervezete a nemzetközi nőnap alkalmából idén "lemond a virágról", ehelyett, számos közéleti személyiséget megszólaltatva, az erdélyi magyar társadalomban sajnos még tabutémaként kezelt nők elleni erőszakra hívja fel a figyelmet, és „csak” annyit vár el mindannyiunktól, hogy váltsuk meg a világot - áll a Nőszervezet március 8-i üzenetében.

Ezzel az üzenettel, felhívással rajtol a szervezet NEEEM – Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom – című kampánya, melynek célja elsősorban tudatosítani és tájékoztatni egy létező és súlyos társadalmi jelenségről, hosszútávon pedig a szükséges törvénymódosítások és tudatosítás által mentalitásváltást kieszközölni.A téma aktualitását, azon túlmenően, hogy 2017 a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem európai éve, az elriasztó számok indokolják: hivatalos adatok szerint Romániában minden 30. másodpercben megvernek egy nőt. Ugyanakkor az Európai Unió 2016-os adatai szerint Európában átlagosan minden 3. nőt élete során ért fizikai és/vagy szexuális bántalmazás. Minden 2. nőt (55%) ért már szexuális zaklatás. Minden 10. nőt zaklatták szexuálisan új technológiai eszközökön keresztül. 20 nőből 1-et erőszakoltak meg. Romániában a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen a családon belüli erőszak a leggyakoribb halálozási ok, minden évben több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává - írja a Nőszervezet közleménye.

Figyelembe véve, hogy a felsorolás még nagyon sok ezekhez hasonló adattal folytatható, az RMDSZ Nőszervezete most vélte elérkezettnek a pillanatot, hogy az erdélyi magyar nők számos más problémája mellett, mint a gender gap vagy akár a politikai képviselet hiánya, a nemzetközi figyelmet is kihasználva, ezt a kérdéskört is előtérbe helyezze. A NEEEM! kampány keretén belül az idei év során számos olyan figyelemfelkeltő akcióra, konzultációra és tájékoztató tevékenységre kerít sort, amelyek, ha nem is egyik napról a másikra, de hosszútávon hozzájárulnak a nők elleni erőszak mértékének csökkentéséhez - írják.

Továbbá, annak tudatában, hogy azok a megoldások, melyeket az állam kínál, nem elegendőek, nem nyújtanak sem azonnali, sem hosszú távú biztonságot és perspektívát az áldozatoknak, a nőszervezet olyan törvénymódosítási kezdeményezéseken dolgozik, amelyek révén az államot képviselő intézmények (parlament, kormány, igazságszolgáltatás, szakintézmények, önkormányzatok) mielőbb megoldják az áldozatok biztonságának szavatolását, a bántalmazók megbüntetését és/vagy rehabilitációját.

A NEEEM! mozzanatai az RMDSZ Nőszervezet honlapján és Facebook-oldalán követhetőek, ahol szívesen fogadnak bármilyen olyan ötletet, kezdeményezést, amely hozzá tud járulni a minél szélesebb körű figyelemfelkeltéshez. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS