2022. november 29. keddTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Iszik és dohányzik a 16 évesek fele

2004. február 13. 15:46, utolsó frissítés: 15:46

A 16 éves középiskolások közül szinte mindenki ivott már alkoholt, és több mint felük volt már részeg is, derül ki a tavaly, kétszáz középiskolában elvégzett felmérés eredményeiből.


A fiatalok több mint fele már 14 éves kora előtt elkezdett sört fogyasztani, és ez a négy évvel ezelőtti adat kétszerese. A legtöbben saját lakásukban, diszkóban, barátjuknál, bárban illetve az utcán fogyasztanak alkoholt. A tanulók fele azért iszik, hogy jobban szórakozzon, 38%-uk szerint ez segít a gondok feledésében, és egyharmaduk úgy gondolja: barátságosabbá, közvetlenebbé válik tőle. Tavaly az alkohol miatt a diákok 2-3%-ának volt gondja a rendőrséggel, és szintén ennyien folytattak olyan szexuális kapcsolatot, amelyet másnapra megbántak.

A cigarettát már 14 éves kora előtt kipróbálja a diákok egyharmada. A megkérdezett fiatalok 77%-a gondolja úgy, hogy könnyen vagy nagyon könnyen be lehet szerezni a cigarettát és az alkoholt, noha ezt tiltja a törvény.

A diákok körében legismertebb kábítószerek a heroin, a kokain, a marihuána, a hasis és a különböző gyógyszerek. 10,6 százalékuk állította azt, hogy drogozik, és a kábítószer beszerzését sem tartják túl nehéznek. Egyötödük diszkóban vagy bárban szerzi be a tudatmódosító szert, 9%-uk az utcán, 7% a kereskedő lakásán. 1999 óta megkétszereződött azoknak a száma, akik a nagyobb testvértől kapják az első adag kábítószert.

A felmérés egy dohányzás-, kábítószer- és alkoholfogyasztást vizsgáló program része, négyévenként végzik el. Idén 4371, 1987-ben született gyerek válaszolt a kérdésekre. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS