2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemond kolozsvári alpolgármesteri tisztségéről Horváth Anna

2017. március 09. 10:07, utolsó frissítés: 12:19

Lemond kolozsvári alpolgármesteri tisztségéről Horváth Anna. Ezt csütörtökön jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

„A soron következő városi tanácsi ülésen benyújtom az alpolgármesteri tisztségből való lemondásomat” - mondta Horváth Anna. Hozzátette, ezentúl a városi tanács tagjaként szolgálja a kolozsvári közösséget. „Aki ismer, tudja: egy aktív ember vagyok, aki szeret és tud rengeteget dolgozni. Számomra ez az 5 hónapnyi kényszer-leszállás, amelynek semmilyen időben behatárolható korlátja, perspektívája nincs, egy tovább nem felvállalható állapot” - indokolta meg döntését az elöljáró.Horváth Anna már öt hónapja nem gyakorolhatja hivatalát: esetében - az ügyészség kérésére -, már második alkalommal is meghosszabbították a hivataltól való eltiltásról is rendelkező bírósági felügyeletet. Horváth Annát a DNA befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolja.

Kelemen Hunor szerint az elmúlt 5 hónap egy karaktergyilkossággal ér fel, és érthetetlen, hogy Horváth Annát miért tiltják el még mindig a munkától, amikor már mindenkit kihallgattak, aki az üggyel összefüggésben áll.

"Hiszem, ha az ügyészség rendelkezett volna megfelelő bizonyítékokkal, akkor az ügynek már vége lenne" - mondta. Megköszönte Horváth Anna munkáját, aki szerinte nem pusztán alpolgármester volt, hanem közösségépítő ember is."Horváth Anna nehéz döntést hozott meg az elmúlt napokban, ezt értem, és elfogadom" - mondta a szövetségi elnök. Hozzátette, önkormányzati ügyvezető alelnöki tisztségre kérte fel Horváth Annát, aki a felkérést elfogadta. Horváth Annának az lesz a feladata, hogy azokat a törvénymódosításokat készítse elő, amelyek az önkormányzati világot érinti. Több törvénymódosító javaslat előkészítését tervezi az RMDSZ, amelyek a nyelvi jogokra, illetve az adózás decentralizációjára is kitérnek majd.

Kelemen Hunor elmondta, már sokat és sokszor beszélt Horváth Anna ügyéről, azonban azt el kell mondania, hogy az egy évvel ezelőtt hozott alkotmánybírósági döntés szétválasztotta a DNA és a SRI összekapcsolódását, eszerint a döntés szerint nemzetbiztonsági mandátum során szerzett információk alapján nem lehet korrupció miatt eljárást indítani. Horváth Anna esetében mégis ez történt. Bízunk Horváth Anna ártatlanságában és minden segítséget megadunk neki - tette hozzá a szövetség elnöke.

A továbbiakban tárgyalnak arról, hogy ebben a formában működőképes-e a kolozsvári tanácsban a koalíció, és amennyiben a folytatásról döntenek, akkor az RMDSZ-frakció a Kolozs Megyei Állandó Tanács és a városi választmány döntése alapján javasol majd egy személyt a megüresedett alpolgármesteri tisztségre.

Február végén az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség két esetben állapított meg összeférhetetlenséget Horváth Anna esetében.

A vád szerint egy olyan tanácsi határozat elfogadásában vett részt, amely által több száz kolozsvári civil szervezet között a Claudiopolis Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kulturális pályázatai is támogatást nyertek. A vádat pontatlanul fogalmazta meg az ANI, hiszen az ügyben kiadott közleménye szerint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 30 ezer lejes támogatásban részesült, és a Claudiopolis Egyesület 90 ezer lejes támogatást nyert. Horváth Anna szerint nem 90 ezer, hanem egy 9 ezer lejes tételről van szó. Ugyanakkor felmutatta azokat a dokumentumokat is, amelyek szerint nem lehet szó összeférhetetlenségről. A dokumentumokat a Transindexen is közöltük. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS