2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Interpellációban panaszkodik a marosvásárhelyi katolikus líceumra az oktatási miniszternél egy PMP-s képviselő

2017. március 09. 14:02, utolsó frissítés: 14:24

Interpellációban fordult az oktatási miniszterhez a Népi Mozgalom Párt (PMP) Maros megyei parlamenti képviselője, Marius Paşcan, aki bevallása szerint "törvénytelenséget" észlelt a marosvásárhelyi iskolahálózat jóváhagyása és a Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye kapcsán.


Paşcan azt állítja, a helyi tanács nem tartotta be annak az oktatási minisztériumi rendeletnek az előírásait, amelyet a Maros megyei tanfelügyelőségnek küldött a szaktárca a megyei iskolahálózat kapcsán.

"A helyi tanácsosok egy csoportja megpróbált nyomást gyakorolni a Maros megyei tanfelügyelőségre azáltal, hogy 2017. február 10-ére rendkívüli tanácsülést hívott össze egyetlen napirendi ponttal, amely az iskolahálózat jóváhagyásával volt kapcsolatos. (...) Az akkor megszavazott határozat megszegi a törvényes előírásokat, ugyanis bár a tanügy-minisztérium rendelete előírja, hogy a jóváhagyáshoz szükség van az iskolahálózati tervre, valamint egy indokló jelentésre az átszervezett tanintézmények helyzetéről, ez a jelentés nem létezik" - mutatott rá a képviselő.

Paşcan szerint a szóban forgó minisztériumi rendelet előírja a marosvásárhelyi önkormányzat számára, hogy a Római Katolikus Teológiai Gimnáziummal kapcsolatban határozza meg, hogy ennek további működését vagy a felszámolását javasolja.

"Amennyiben az iskola további működtetését javasolják, meg kell határozniuk ennek jogi státusát, azt, hogy önálló jogi személyiségként vagy egy jogi személyiséggel rendelkező másik tanintézménynek alárendelt intézményként fog működni. Bármely változat mellett is döntenek, a jóváhagyási kérelemhez csatolni kell a részletes indoklást. Ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyták. A helyi tanács határozatához nem csatolták az önkormányzat oktatásért felelős igazgatóságának a jelentését, sem a polgármester szaktestületének a jelentését" - mondta a képviselő.

Marius Paşcan interpellációjában arról is beszámol az oktatási tárca vezetőjének, hogy az ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyészség is vizsgálódik már, többek közt a volt főtanfelügyelő, Ştefan Someşan ellen is.

"A politikai nyomásgyakorlás ellenére senki sem állhat a törvény fölött! Kérem tehát, miniszter úr, támogassa az oktatási törvény előírásainak betartását Maros megyében is" - írja Marius Paşcan a tanügyminiszternek címzett dokumentumban, kérve a tárcavezetőt, tájékoztassa őt a minisztérium álláspontjáról. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS