2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Díszdoktori címet kapott Marosvásárhelyen Románia egyetlen űrhajósa

2017. március 13. 19:24, utolsó frissítés: 20:51

Doctor Honoris Causa címet kapott hétfőn Dumitru Prunariu űrhajós a marosvásárhelyi Petru Maior egyetem részéről.


Az egyetem vezetősége a tudományos és szakmai tevékenysége miatt adományozott díszdoktori címet a román űrhajósnak. A kozmonauta jelentős mértékben hozzájárult a román és nemzetközi űrkutatás fejlődéséhez, öregbítette a román űrhajózás hírnevét a legmagasabb nemzetközi szakmai körökben - áll az egyetem indoklásában.

A díszdoktori cím átvételekor tartott beszédében Dumitru-Dorin Prunariu hangsúlyozta, jelenleg a legfontosabb tudományos kutatások azt a kérdést próbálják megválaszolni, hogy "Egyedül vagyunk-e a világegyetemben?", a NASA által nemrégiben közzétett információk pedig egy nagy előrelépést jelentenek ennek a kérdésnek a megválaszolásában.

Prunariu arról beszélt, hogy a NASA Spitzer űrtávcsöve felfedezett egy naprendszert, amely hét Föld-szerű bolygóból áll.

A kozmonauta szerint az űrkutatásban tett előrelépések miatt újabb technológiák, újabb iparágak jelenhetnek meg a következő időszakban. Az emberiség kíváncsisága a mostani és a következő generációkat is világszintű együttműködésre fogja sarkallni, hogy minél hatékonyabban és mélyebben megismerhessük a világegyetemet - magyarázta Marosvásárhelyen a román űrhajós. (Agerpress.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS