2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániába próbáltak átszökni Szerbiától menedéket kérő menekültek

2017. március 19. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Romániába próbált átszökni vasárnap hajnalban tíz afganisztáni és pakisztáni menekült, akik a szerb menekültügyi hatóságok által kiállított személyazonossági iratokkal rendelkeztek - közölte a román határrendészet.


A határsértőket hajnali három óra körül észlelték infravörös kamerákkal Temesmóra (Moravita) térségében, a határtól körülbelül kétszáz méternyire fogták el őket. A csoport tagjait a román határrendészet temesmórai kirendeltségére vitték kihallgatásra, ahol kiderült, öt afganisztáni és öt pakisztáni állampolgárról, 16 és 28 év közötti fiatal férfiakról van szó, akik - elmondásuk szerint - Nyugat-Európába akartak eljutni a zöldhatáron keresztül.

A román határrendészet közölte: tiltott határátlépésért indít büntetőeljárást ellenük, ugyanakkor felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal, hogy a két ország közötti visszafogadási egyezmény alapján előkészítse a visszaküldésüket Szerbiába.

Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon is számos esetben fogtak el olyan személyeket, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.

A román büntetőtörvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS