2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Balhé van az ALDE-ben

2017. március 19. 17:36, utolsó frissítés: 17:38

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) állandó küldöttsége arról döntött, hogy április 21-ére hívják össze a rendkívüli kongresszust, április 22-ére a rendes kongresszust - jelentette be a szövetség társelnöke, Călin Popescu-Tăriceanu a parlamentben.


Az ALDE társelnöke hozzátette, jelölteti magát az elnöki tisztségre.

"Az állandó küldöttség gyűlését, annak ellenére, hogy néhány kollégám távozott a teremből, az alapszabályzatnak megfelelően tartottuk, megvolt a kvórum. Elfogadták a rendkívüli kongresszus összehívását április 21-ére és a napirendi pontokat is. (...) A statútum azt írja elő, hogy a területi szervezetek fele plusz egy arányban dönthetnek a kongresszus összehívásáról. Ma az alapszabályzatnak megfelelően a 185 állandó küldött közül 111 tag jelen volt, így döntöttünk a rendkívüli kongresszus megszervezéséről április 21-én és a rendes kongresszus összehívásáról április 22-ére" - mondta Tăriceanu.

Daniel Constantin, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke, egy párttagokból álló csoport kíséretében elhagyta az állandó küldöttség megbeszéléseit , a gyűlést pedig alapszabályzatba ütközőnek minősítette.

A Constantinnal együtt távozó személyek többsége a Konzervatív Párt (PC) volt tagjai, négyen közülük államtitkári tisztséget töltenek be jelenleg is.

"Azért hagytuk el az állandó küldöttség gyűlését, mert azt tapasztaltuk, hogy folyamatosan megszegik az alapszabályzatot. Minden áron össze akarják hívni a kongresszust (...) hogy csillapítsák az esetleges elégedetlenséget, azt hiszik ez megoldást jelent. Nem jelent megoldást (...) Egy olyan helyzet alakult ki, amit nem szerettünk volna" - nyilatkozta Constantin.

Constantin a közvéleményben megjelent "spekulációkra" vonatkozóan elmondta, nem a kongresszus megszervezésével kapcsolatban van félreértés. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem fogja jelöltetni magát a párt elnökének, hanem ügyvezető elnöke lesz a pártnak.

"Az ALDE-ban történő döntéshozatal módja a félreértések oka, Nem fogadtam el és soha nem is fogom, hogy párton kívüli személyek döntsenek helyettünk az egyik társelnök engedélyével. Ez az én problémám és ez a veszély fenyeget minket. (...) Nem fogadhatom el, hogy abban a pártban, amelyet nem hagyok el, egyoldalú döntések szülessenek" - magyarázta a miniszterelnök-helyettes. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS