2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly szerint az Igazi Csíki Sör nemzetiségi ügy lett

2017. március 22. 15:28, utolsó frissítés: 15:34

Megköszönte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettesnek, hogy "szövetséges egy multinacionális vállalattal szembeni küzdelemben, amely egy székely terméket támad".


Semjén kedden cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint visszavonnák a "lex Heineken" néven emlegetett, az önkényuralmi jelképek tiltását kereskedelmi termékekre kiterjesztő törvényjavaslatot. A Heinekennek ugyanis egy vörös csillag a logója; Semjén pedig gyakorlatilag elismerte, hogy a törvényjavaslat összefügg az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával. Semjén azt is mondta, hogy Borboly Csaba javaslatára jártak el.

Borboly azt mondta, "a multinacionális vállalat részéről a Székely termék védjeggyel rendelkező termékek ellen történt támadás, hiszen ugyanez megtörténhet a sajtkészítőkkel vagy a hústermelőkkel, hogy jön egy multi és ilyen-olyan okkal perel, kiszorít, felvásárol vagy bezár. Számos konkrét példa van, gondoljunk csak a háromszéki tejfeldolgozó nagyvállalatra, amely múlt évben nem fogadta a helyi tejtermelőktől a tejet, orrukra csapta a gyár kapuját. A székelykeresztúri gazdatulajdonú tejfeldolgozó nélkül nem lett volna, aki segítsen rajtuk" - idézi a megyei tanács közleménye a tanácselnököt.

Borboly szerint az erdélyi magyarság 1,3 milliós piac, és "az ügy tanulsága, hogy van Kárpát-medencei magyar szolidaritás, tehát ha egy multi valamilyen oknál fogva negatívan viszonyul az erdélyi, felvidéki, délvidéki magyar közösséghez, számíthat rá, hogy a többi magyarlakta országban és az anyaországban is negatív lesz a viszonyulás". Úgy vélte, a vállalat 13 milliós piacot kockáztat egy barátságtalan lépéssel.

"A Csíki Sör nemzetiségi ügy lett, és a multi be akarja darálni" – mondta a megyei tanácselnök, aki szerint "megtisztelő a magyar kormány hozzáállása". (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS