2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem szavaz kedden a képviselőház a család fogalmára vonatkozó alkotmánymódosításról

2017. március 28. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Levették a képviselőház keddi ülésének napirendjéről a család fogalmára vonatkozó alkotmánymódosító kezdeményezés tervezetét.

Ezt hétfőn cikkelyenként elfogadta az alsóház, és az eredeti tervek szerint kedden került volna sor a végső szavazásra, 139 támogató, 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással azonban levették a napirendről a tervezetet.

A tervezet értelmében a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". Jelenleg a "házaspárok" kifejezés szerepel az alaptörvényben.

A PSD-s képviselők frakcióvezetője, Marcel Ciolacu javasolta, hogy vegyék le a tervezetet a keddi ülés napirendjéről. Arra hivatkozott, hogy azt eredetileg a szenátushoz küldték el, hogy első házként tárgyaljon róla, ennek plénuma azonban "teljesen megmagyarázhatatlan módon" áthárította ezt az illetékességet a képviselőházra.

"Egyetlen törvényes vagy alkotmányos érv sem hangzott el a tegnapi általános vitán azzal kapcsolatban, hogy miért kell az alsóháznak tárgyalnia első házként a tervezetről. Annak érdekében, hogy ne kövessünk el semmiféle hibát ezen rendkívül fontos, hárommillió személy által támogatott kezdeményezés kapcsán, a legjobb megoldás, ha visszaküldjük a tervezetet a házbizottságoknak, hogy együtt döntsenek a hatáskörvita kimenetelét illetően. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS