2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Igazságügyi miniszter: nem időszerű a legfőbb ügyész és a DNA-főügyész tisztségből való felmentése

2017. március 29. 19:13, utolsó frissítés: 20:15

Nem időszerű jelen pillanatban a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való felmentésére irányuló eljárás elindítása - jelentette be szerdán Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

"Az ismertetett alkotmányossági, törvényességi és időszerűségi tényezők figyelembe vételével úgy ítéltem meg, hogy jelen pillanatban nem időszerű a legfőbb ügyész és a DNA főügyésze tisztégből való felmentésére irányuló eljárás elindítása" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a miniszter.

Személyesen, mindenféle külső nyomásgyakorlás nélkül végezte el a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének kiértékelését - jelentette ki Toader.

Az igazságügyi miniszter felidézte: a két főügyész tevékenységének kiértékelését az indokolta, hogy miután a kormány elfogadta a 2017/13-as kormányrendeletet, a DNA vizsgálatot indított a jogszabály elfogadása körülményeinek, időszerűségének, törvényességének és alkotmányosságának kivizsgálására. A DNA eljárása ellen a szenátus elnöke emelt alkotmányossági kifogást, arra hivatkozva, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktus keletkezett a DNA révén a legfőbb ügyészség és a kormány között - mutatott rá a tárcavezető.

Toader ugyanakkor hozzátette, az elkövetkezőkben személyesen monitorizálni fogja a DNA, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és a legfőbb ügyészség ügyészeinek tevékenységét.

"Amit viszont a jogállamiság szellemében időszerűnek tartunk, az a DNA, a DIICOT és a legfőbb ügyészség ügyészei tevékenységének monitorozása, a jelentési kötelezettség bevezetése lesz. Ez az igazságügyi miniszter hatáskörébe fog tartozni, és az ügyészek függetlenségének korlátozása nélkül zajlik majd" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ezzel a cél "elejét venni annak, hogy a bűnmegelőzési tevékenység a demokráciát, az alapvető jogokat és szabadságokat veszélyeztető tevékenységgé váljon".
(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS