2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grindeanu: a korrupcióellenes harc nem kötődhet egy névhez

2017. március 30. 09:19, utolsó frissítés: 09:19

Sorin Grindeanu miniszterelnök megerősítette a kormány elkötelezettségét a korrupcióellenes harc folytatása mellett, de úgy vélte, hogy ez "nem kötődhet egy névhez" - írja a kormány által az Agerpres hírügynökséghez szerda este eljuttatott közleményben.

A közlemény szerint a miniszterelnök tudomásul vette az igazságügyi miniszter értékelését, ami Augustin Lazăr legfőbb ügyész és Laura Codruţa Kövesi az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tevékenységét illeti, az alkotmánybíróság február 27-i döntésének fényében.

"Az igazságügyi miniszternek megvan a törvényes jogköre, a szakmai tapasztalata és az erkölcsi alapja ahhoz, hogy kiértékelje a főügyészek tevékenységét és megfelelő intézkedéseket javasoljon" - mutat rá a közlemény.

A miniszterelnök ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a jövőben kerülni kell azt, hogy a különböző állami intézmények túllépjék hatáskörüket.

Grindeanu megerősítette a kormány elkötelezettségét a korrupcióellenes harc folytatása mellett.

"Ez a harc akkor lesz valóban hatékony, ha nem kötődik egy névhez. A korrupcióellenes mechanizmusoknak működniük kell a vezetőségtől függetlenül. Egy intézmény nem olvadhat össze egy személlyel, akárki legyen is az" - áll a közleményben.

Tudorel Toader
igazságügyi miniszter szerdán azt nyilatkozta, hogy nem időszerű jelen pillanatban a legfőbb ügyész és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való felmentésére irányuló eljárás elindítása.

"Az ismertetett alkotmányossági, törvényességi és időszerűségi tényezők figyelembe vételével úgy ítéltem meg, hogy jelen pillanatban nem időszerű a legfőbb ügyész és a DNA főügyésze tisztégből való felmentésére irányuló eljárás elindítása" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a miniszter.

Toader ugyanakkor hozzátette, az elkövetkezőkben személyesen monitorizálni fogja a DNA, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) és a legfőbb ügyészség ügyészeinek tevékenységét és időszerűnek tartja a jelentési kötelezettség bevezetését. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS