2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivizsgálja a nép ügyvédje a gyerekeket érintő problémákat

2017. március 30. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

A romániai gyermekeket érintő problémák miatt kivizsgálás-sorozatba kezd a nép ügyvédje. Csütörtöki közleménye értelmében az ombudsman többek közt a szülők külföldre távozása, a családon belüli erőszak, a kábítószerfogyasztás és alkoholfogyasztás, a kiskorú bűnözés, a társadalmi kirekesztettség, a kiskorúak munkára való kényszerítése, a diszkrimináció, valamint a fizikai, lelki és szexuális abúzus miatt kezd széleskörű kivizsgálásba.

A nép ügyvédje arról is tájékoztat, hogy elhatározását a sajtó és a civil szervezetek által felszínre hozott esetek indokolták, amelyek a gyermekek testi, érzelmi és szellemi fejlődését akadályozó tényezőkre hívják fel a figyelmet. Az ombudsman szerint feltételezhető, hogy sérültek Románia Alkotmánya 22. és 49. cikkelyének előírásai, amelyek az élethez, valamint a testi és pszichikai épséghez való jogot garantálják a gyerekek és fiatalok számára.

A nép ügyvédje jelentést fog összeállítani mindazokról a jelenségekről, amelyek negatívan befolyásolják a gyermekek egészségét, jóllétét, táplálkozását vagy lelki fejlődését, éspedig a szülők külföldre költözésének hatásairól, a gyermekek elhagyásáról, a gyermekek elleni erőszakos cselekedetekről, a drog- és alkoholfogyasztásról, a kiskorúak bűnözéséről, a társadalmi kirekesztettségről, a kiskorúak munkára kényszerítéséről illetve szexuális kizsákmányolásáról, a diszkriminációról, az elhanyagolásról, a menedékkérő valamint a sérült gyerekekről és a szabadságkorlátozásról.

A jelentést törvénymódosító javaslatok követik majd a gyermekek helyzetének javítása érdekében.

A nép ügyvédje néhány sajtóanyagot és statisztikát is felsorol, amelyekre alapozva a vizsgálat elindításáról döntött: például az Eurostat 2016-os jelentését, mely szerint a romániai gyerekek 47%-a aggasztó anyagi körülmények között él; a Mentsétek meg a Gyermekeket Szervezet adatait, amelyek szerint a Romániában élő gyermekek felét szegénység és társadalmi kirekesztés fenyegeti; a külföldön dolgozó szülők gyermekeiről szóló konferencia jelentését, amely értelmében több mint 85.000 romániai kiskorú van abban a helyzetben, hogy egyik vagy mindkét szülője külföldön dolgozik; valamint számos más, a gyerekek aggasztó egészségügyi helyzetére, az analfabetizmusra, iskolaelhagyásra, erőszakos cselekedetekre rávilágító tanulmányt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS