2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három hónappal elhalasztotta a döntést az alkormánybíróság a házasságát elismertetni kívánó meleg pár ügyében

2017. március 30. 15:18, utolsó frissítés: 15:43

Június 27-ére halasztotta csütörtökön az alkotmánybíróság az azonos neműek házasságkötésének elismertetésével kapcsolatos vitát.


2016 júliusában az ACCEPT Egyesület és a Diszkriminációellenes Koalíció Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, egy román és egy amerikai állampolgárból álló homoszexuális pár esetét ismertette, akik beperelték a román államot, mert nem ismerik el a 2010-ben Brüsszelben kötött házasságukat.

Iustina Ionescu, a Belgiumban kötött házasságát Romániában elismertetni akaró meleg pár ügyvédje azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a "házasfelek" fogalom tisztázását.

Másfelől a Koalíció a Családért civil szervezet májusban nyújtott be a szenátushoz alkotmánymódosító javaslatot, amely értelmében az ország alaptörvényében a család meghatározása úgy módosulna, hogy "a család egy férfi és egy nő szabad akaratnyilvánításából létrejött házasságon alapul". A jelenlegi alkotmány "házastársak" kifejezést használja. A kezdeményezést hárommillió román állampolgár írta alá.

Az alkotmánybíróság júliusban megállapította, hogy a törvényjavaslat megfelel a formai követelményeknek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS