2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem veszélyeztetné a Sapientia EMTE működését egy CEU-ellenes törvény mintájára készült jogszabály

2017. március 31. 17:44, utolsó frissítés: 17:55

Nem kerül veszélybe a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, ha a Magyarországon működő Közép-Európai Egyetem (CEU) működését ellehetetlenítő tervezet mintájára Victor Ponta volt miniszterelnök be is nyújt egy hasonló tervezetet a parlamentbe.

Tonk Márton egyetemi professzor, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja a Transindexnek elmondta, törvényben rögzített tény, hogy a Sapietia EMTE nem külföldi egyetem, hanem a romániai nemzeti oktatási rendszernek a része.

Hozzátette, Romániában az egyetemeket a hazai törvények alapján hozzák létre, ezek lehetnek állami, magán-, vagy felekezeti egyetemek, de mind a háromféle egyetemre ugyanazok a szabályok érvényesek. Az állami egyetemek állami finanszírozásúak, a magánegyetemeknek pedig maguknak kell megoldani a fenntartásukhoz szükséges pénz előteremtését, például a diákoktól szerzett tandíjakból. Elmondta, a Sapientia nem ilyen tandíj-logikában működik, hanem külső, Magyarországról is érkező forrásokból oldja meg a működését.

Felvetésünkre, hogy vélhetően a magyarországi finanszírozás ténye okozta a félreértést, hiszen az egyetemet 2011 óta 18,4 milliárd forinttal támogatta a magyar állam, Tonk Márton kiemelte: a finanszírozás és a működés kérdésköre nem függ össze. „Az egyetemeknek eleget kell tenniük a törvényben rögzített kitételeknek, bírniuk kell a Romániai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) tanúsítványait, jóváhagyásait az összes szakára, karára és az intézmény egészére. Ezeket a Sapientia mind birtokolja 2012 óta” - hangsúlyozta a dékán.

Victor Ponta volt miniszterelnök Facebook-oldalán csütörtökön azt közölte, hogy tetszik neki a CEU-ellenes törvényjavaslat, és hasonlót szeretne benyújtani a parlamentbe. Később ezt azzal egészítette ki, hogy jövő héten már dolgozni fog ezen. „Szomszédaink törvényjavaslata nagyon jó és korrekt” - ezzel a megjegyzéssel osztotta meg Victor Ponta volt miniszterelnök azt a hírt, amely szerint „Orbán be akarja zárni Soros budapesti egyetemét”. 

A magyar kormány a héten olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. 

A kormány szerint ez nem egyetlen egyetemet érint, a legtöbb értelmezés szerint azonban kifejezetten a Közép-Európai Egyetem (CEU) működését lehetetlenítené el a törvény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS