2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Teleplakátolták #IStandWithCEU feliratokkal a kolozsvári értelmiségiek a magyar főkonzulátus kapuját

2017. április 02. 19:13, utolsó frissítés: 19:19

Szolidaritásukat fejezték ki a Közép-Európai Egyetem (CEU) ellehetetlenítését célzó törvénytervezet ellen vasárnap Budapesten tiltakozókkal kolozsvári értelmiségiek.


A hat órától zajló tiltakozó akció Kolozsváron, a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa előtt zajlott, mintegy 80 személy részvételével. A tiltakozók #IstandwithCEU feliratokat ragasztottak a főkonzulátus épületének kapujára.

A tiltakozáson a kolozsváriak mellett a magyarországi Kepes György Szakkollégium diákjai is részt vettek.

A tiltakozási akció incidensmentesen zajlott, azt leszámítva, hogy az épület kapusa felszólította a résztvevőket, ne ragasszanak feliratokat a kapura. Azonban a tiltakozók megnyugtatták, hogy nem marad nyoma.

Egy, a tiltakozók mellett elhaladó fiatal angolul megkérdezte, hogy mi történik, és amikor elmagyarázták, azt felelte: "akkor nem tetszik, én Orbán Viktor mellett állok".

A magyar kormány a héten olyan törvényjavaslatot benyújtását helyezte kilátásba, amely szerint a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.
A kormány szerint ez nem egyetlen egyetemet érint, a legtöbb értelmezés szerint azonban kifejezetten a Közép-Európai Egyetem (CEU) működését lehetetlenítené el a törvény. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS