2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetem oktatói is kiállnak a CEU mellett

2017. április 03. 14:47, utolsó frissítés: 2017. április 04. 15:49

UPDATE: Elhibázottnak tartja az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola rektora, Remus Pricopie a magyar kormány kezdeményezését, amely "törvényen kívül helyezné" a Budapesten működő Közép-európai Egyetemet (CEU) - írta kedden az Agerpres.

"Elhibázott a magyar kormány kezdeményezése. Az egyetem meghatározásánál fogva az a hely, ahol teret kell biztosítani a kutatásnak, a kritikus gondolkodásnak és a szabad véleménynyilvánításnak" - írja Facebook-oldalán a rektor.

Remus Pricopie ezennel csatlakozik azokhoz a hazai tanárokhoz, akik szolidaritásukról biztosították a CEU akadémiai közösségét. Hétfőn még nem szerepelt az aláírása az általa vezetett intézmény oktatóinak nyilatkozatán.

Korábban írtuk: A bukaresti Közigazgatási és Politikatudományi Egyetem (SNSPA) több tanára is kiállt a Közép-Európai Egyetem (CEU) mellett, írja a Hotnews.

Az angolul megfogalmazott üzenetben az aláírók azt írják, itt Romániában is megpróbálkozott a politikum a felsőfokú oktatási intézmények kontrolljával, de ezt egyelőre "kesztyűs kézzel" tették, és egyértelmű számukra, hogy a magyar hatóságok viszont "vasököllel" lépnek fel a CEU ellen. Úgy vélik, egy ilyen támadás abszurd és egy szabad, demokratikus társadalomban felfoghatatlan.

Az oktatók szolidaritásukat fejezik ki az CEU-val, és bármilyen segítséget felajánlanak az egyetemnek.

A nyilatkozatot 23 oktató írta alá, de a lista nyitott marad. Az aláírók közül többen a CEU diákjai voltak. Nem írta alá azonban Remus Pricopie, az egyetem rektora, volt oktatási miniszter. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS