2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadták az RMDSZ javaslatát, hogy az önkormányzatok támogathatják a magán szociomedikális szolgáltatásokat

2017. április 04. 17:33, utolsó frissítés: 17:34

Elfogadták az RMDSZ arra vonatkozó javaslatát, hogy az állami szociomedikális szolgáltatók létrehozásával nem szűnjenek meg az évek óta jól működő magán szolgáltatók támogatása - tájékoztat a szövetség közlemény.

A szenátus március elején fogadta el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely előírja, hogy az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó szociomedikális központokat hozzanak létre. A szakbizottsági munkálatok során a jogszabályhoz az RMDSZ olyan módosító javaslatot fogalmazott meg, amely azt biztosítaná, hogy az évek óta jól működő magán szolgáltatók támogatása ne szűnjön meg. Ez a javaslatot fogadták most el, az így bekerült a tervezet szövegébe.

"Azt kértük, hogy azokban a helységekben, ahol évek óta működnek akkreditált magánszolgáltatók, amelyek szociális és medikális szolgáltatásokat biztosítanak, legyen lehetőség arra, hogy az önkormányzatok ahelyett, hogy szociomedikális szolgáltatót hoznak létre, szerződést köthessenek a már meglévő, évek óta jól működő magánszolgáltatókkal, és azokból az alapokból, amelyeket az állami szolgáltató működtetésére kapnának, legyen lehetőségük kifizetni a magánszolgáltatót” – magyarázta a hétfői plénumi szavazást követően László Attila szenátor, az egészségügyi szakbizottság elnöke.

A Kolozs megyei szenátor elmondta, amennyiben az RMDSZ javaslata nem került volna bele a jogszabály szövegébe, kiépült volna egy állami rendszer, amelyből kimaradtak volna azok a magánszolgáltatók, amelyek ezidáig kifogástalanul látták el az otthoni és szociális ápolást, illetve olyan magánszolgáltatóktól is elvágták volna az állami finanszírozás lehetőségét, amelyek ezután kerülnek be a rendszerbe.

Derzsi Ákos szenátor, a munkaügyi és szociális bizottság tagja elmondta, Erdélyben 18 éve jól működnek magán szociomedikális szolgáltatók, mint például a Diakónia Keresztyén Alapítvány vagy a Caritas Catolica.

"Ezek a szervezetek engedéllyel, licenccel rendelkeznek, különben nem is tevékenykedhetnének, illetve az egészségügyi biztosítópénztárnál nem számolhatták volna el egészségügyi szolgáltatás-nyújtásból származó kiadásaikat. Az említett szolgáltatók általában egy 2 részből álló csomagot biztosítanak: otthoni beteggondozást és szociális ellátást is vállalnak. A szociális szolgáltatások esetében a munkaügyi minisztériumtól kapnak támogatást, az egészségügyi szolgáltatásokat pedig az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza. Az év elején a Munkaügyi Minisztérium csökkentette a szociális szolgáltatások támogatására szánt összegeket, és most az Egészségügyi Minisztérium sürgősségi rendelete kapcsán hasonló veszély merült fel. Az olyan egészségügyi szolgáltatásokat, amelyeket eddig magánszolgáltatók láttak el, ezután nem tudtak volna ellátni, mert megszűnt volna ezekre a finanszírozás. Ezt a problémát hivatott megoldani az RMDSZ módosító indítványa” – fogalmazott Derzsi Ákos.

Mint mondta, ha elvágják az egészségügyi szolgáltatások támogatását a magán szociomedikális szervezetektől, csak azok a szolgáltatók tudnának működni, amelyek a polgármesteri hivatalok alárendeltségében jönnek létre, és amelyek nem rendelkeznek sem gyakorlattal, sem a szükséges logisztikával, és amelyek ezek hiányában nem fognak olyan hatékonyan működni, mint a több évtizedes gyakorlattal rendelkező magánszolgáltatók. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS