2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyulafehérvári érsekség: Ferenc pápa romániai látogatása csak a jogorvoslás után lehetséges

2017. április 05. 15:17, utolsó frissítés: 15:29

Ferenc pápa esetleges romániai látogatása nem biztosítható, amíg Romániában sérülnek az alapvető emberi jogok, és a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi, felekezeti jogaikat - olvasható a gyulafehérvári római katolikus érsekség szerdán kiadott közleményében.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy Klaus Johannis államelnököt is fogadta a Vatikánban a pápa az európai uniós tagországok vezetőinek március végi római találkozója alkalmából. Johannis akkor újból meghívta Ferenc pápát Romániába, és úgy nyilatkozott, meggyőződése, hogy ellátogat az egyházfő, amennyiben ez lehetséges lesz.

A közleményt aláíró dr. Jakubinyi György érsek, Tamás József segédpüspök, általános helynök és Potyó Ferenc általános helynök, irodaigazgató kijelentik: a pápát „mindig szeretettel várjuk és fogadjuk szülőföldünkön”. Ezután felsorolják az egyházat ért sérelmeket az ingatlankérdések és az iskolaügy tekintetében, és megfogalmazzák: a jövőbeli pápalátogatást illetően a Johannis elnök által említett „lehetséges lesz” kitétel csupán Románián múlik, az egyházfők véleménye szerint ugyanis ahol az alapvető emberi jogok sérülnek, ahol a hívek nem gyakorolhatják az alkotmány biztosította kisebbségi és felekezeti jogaikat, ott nem beszélhetünk a pápalátogatás lehetőségének biztosításáról. (mti, közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS