2021. január 23. szombatZelma, Rajmund
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Velencei Bizottság: nincs európai szabvány a házasságra, de be kell tartani a nem-diszkriminálás elvét

2017. április 07. 13:35, utolsó frissítés: 13:59

Nincs európai szabvány a házasság meghatározására vonatkozóan, de a nem-diszkriminálás elvét be kell tartani - nyilatkozta pénteken Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára.


"Sok országban a házasság egy férfi és egy nő között jön létre, a polgári törvénykönyv értelmében Romániára is ez érvényes. Más országokban engedélyezett az azonos neműek házassága. Mi a Velencei Bizottságnál nem találkoztunk ilyen helyzettel, de az európai szabványokra kell alapoznunk. Az országok saját maguk is dönthetnek ebben a kérdésben, de az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) döntéseinek figyelembe vételével. Ezek értelmében be kell tartani a nem-diszkriminálás elvét, ami azt jelenti, hogy az országoknak törvényben kell szabályozniuk az azonos neműek kapcsolatát is, ha esetükben nem engedélyezett a házasság" - nyilatkozta Markert a Cotroceni-palotában tartott nemzetközi konferencián.

A titkár hozzátette, a Velencei Bizottság nem szabhatja meg az országoknak, hogy miként járjanak el e tekintetben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS