2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átadták a felújított újszülött osztályt Sepsiszentgyörgyön

2017. április 08. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Szombattól a felújított neonatológia osztály is fogadja kis pácienseit a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, a hivatalos átadót pénteken tartották a sajtó jelenlétében. Az Egészség Világnapjára időzített átadón részt vett dr. Szabó Béla szülész-nőgyógyász professzor, egyetemi oktató, a marosvásárhelyi I-es számú Szülészet-nőgyógyászati Klinika vezetője is.Egy 2010-ben kezdődött folyamat zárult le az újszülött osztály átadásával, tájékoztatott András-Nagy Róbert menedzser, aki elmondta, hogy a nőgyógyászati osztály felújításával kezdték, majd 2012-ben a rooming in rendszer bevezetése, 2014-ben az új szülőszobák kialakítása következett, most pedig az újszülött osztály átadására is sor került, ma már európai színvonalú körülményeket tudnak biztosítani az édesanyáknak és babáknak egyaránt.

A megyei önkormányzat által benyújtott pályázatot a Regionális Operatív Programból finanszírozták, a 2016 végén lezárult projekt, amint ismeretes, orvosi műszerek és felszerelések beszerzése mellett épület-felújítási és konszolidációs munkálatokat is tartalmazott. "Az újszülött osztályra több mint 350 ezer lej értékben kerültek orvosi műszerek és felszerelések, többek között fotóterápiás lámpa, klinikai inkubátor, életfunkciókat figyelő monitorok, kórházi ágyak, az osztrák cég, amellyel szerződtünk, nemcsak leszállította az eszközöket, hanem a személyzet képzését is biztosította" – mondta el Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy a pályázatból finanszírozták az épületszerkezeti megerősítés mellett a belső terek átrendezését, épületgépészeti munkálatokat is, aminek köszönhetően ma modern, a funkcionalitás mellett kellemes környezetet is kialakítottak.


Romániában a szentgyörgyin kívül egyetlen olyan kórház van még, ahol az újszülött intenzív terápián van arra lehetőség, hogy egy szobában egyetlen pácienst helyezzenek el, hangsúlyozta dr. Gyulai Gabriella gyerekgyógyász főorvos, neonatológus szakorvos, aki öt éve vezeti az újszülött osztályt. Elmondta, Amerikában szerzett tapasztalatait figyelembe véve tervezték meg az újszülött osztály kialakítását, külön kiemelve, hogy ezeket az elképzeléseket a vezetőség elfogadta, az eredmény pedig magáért beszél.

A sepsiszentgyörgyi megyei kórházban évente hozzávetőleg ezerszáz gyerek születik, az újszülött osztályon összesen 33 ágy van, ebből négy intenzív terápiás ágy, 14 hely van koraszülötteknek. Az egészséges babák az édesanyjukkal egy szobába kerülnek, ezt jelenti a rooming in rendszer, aminek az előnye, hogy az újszülött gondozását is megtaníthatják az anyáknak. Jelenleg 19 nővér és két neonatológus orvos dolgozik az osztályon, két rezidens orvos van, akik éppen most teszik le szakvizsgájukat, várhatóan a továbbiakban is a kórház csapatát erősítik. A neonatológiában fontos a csapatmunka, az orvosok mellett felkészült nővérekre van szükség, úgy érzik, hogy az újszülött osztályon sikerült jó csapatot kialakítani, fogalmazott dr. Ivácsony Lilla neonatológus szakorvos újságírói kérdésre válaszolva.


Ezentúl minden újszülöttnél végeznek neonatális hallásszűrést, a Diószegi Pékség szponzorizálásának köszönhető a prevenciós szűrőprogram, ami azért is fontos, mert a statisztikák szerint minden ezer újszülöttből 2-4 baba halláskárosult. (Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS