2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bekerült az oltástörvény-tervezetbe, hogy oltás nélkül nem lehet beíratni a gyerekeket a tanintézményekbe

2017. április 11. 13:06, utolsó frissítés: 13:18

Közvitára bocsátotta az egészségügyi minisztérium az oltási törvény tervezetét.

A közzétett tervezet indoklásában az áll, hogy minden gyermek és fiatal számára az állam garantálja az egészséghez és oktatáshoz való jogot, ennek biztosítása érdekében pedig az oktatási intézményekbe való beíratás csak azt követően lesz lehetséges, ha a gyermek megkapta a kötelező oltásokat, és erről bemutatták a szülők a vakcinát igazoló dokumentumokat.

Ami az oltás kötelezettségét illeti, így szó szerint nem szerepel a tervezetben, de több helyen megfogalmazzák, hogy a szülőnek mit is kell tennie. 7. cikkely kimondja, hogy "A gyermek beoltása a szülő felelőssége a gyerek egészségének biztosítása érdekében".

A 23. cikkely a szülők jogait határozza meg: többek között joguk van információkat kapni az oltások előnyeiről, az oltás biztonságosságáról, minőségéről és lehetséges mellékhatásairól; valamint megfelelő minőségű és jóváhagyott oltásokhoz hozzáférni. A 24. cikkely pedig a következő felelősségeket és kötelezettségeket írja elő: ennek első pontja "biztosítani a gyerek megjelenését a háziorvosnál/egészségügyi szolgáltatónál a korcsoportnak megfelelő teljes beoltás megvalósításához, az egészséghez való jog biztosításának céljával".

A törvénytervezet szövege a különféle intézmények szerepét és felelősségét is meghatározza; ezek között részben a gyerekvédelem felelőssége az oltási igazolások beszerzése, a tanintézményeknek pedig kötelességük informálni a gyerekeket az oltásokkal kapcsolatban.

A tervezet azt is előírja, hogy a beoltásokat végző egészségügyi szolgáltatók kötelesek lesznek kérni felvételüket az Oltások Országos Elektronikus Jegyzékébe (RENV) - erre kétéves határidőt szab meg a projekt, a törvény megjelenésének napjától számítva

Arra is megoldást kínál a tervezet, hogy a beoltások folyamatosan történjenek, a beszállítás akadozásakor is: ezt úgy akarják elérni a jogszabály kidolgozói, hogy legalább egy évre elegendő vakcinatartalékot különítenek el, amelyet különleges esetekben, járványok idején használnak fel.

Az oltástörvény tervezete és annak indoklása az egészségügyi minisztérium honlapján jelent meg kedden. Április 20-ig bocsátották közvitára.

Az oltástörvénnyel, az oltóanyag-készletek jelenlegi helyzetével és az országos kanyarójárvánnyal múlt héten itt foglalkoztunk bővebben. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS