2021. július 23. péntekLenke
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kérheti Románia Szerbiától Ghiţă kiadatását

2017. április 14. 15:22, utolsó frissítés: 15:22

Románia az 1957. december 13-án, Párizsban kelt európai kiadatási egyezményre, illetve az azt kiegészítő, 1975. október 15-én, illetve 1978. március 17-én Strasbourgban aláírt és a román állam által is ratifikált megállapodásokra hivatkozva élhet a kiadatás igényével Szerbia Köztársasággal szemben - tájékoztat az igazságügyi minisztérium.


Azt követően közölte ezt a szaktárca, hogy a csütörtökről péntekre virradó éjszaka a belgrádi rendőrség elfogta és őrizetbe vette a nemzetközi körözés alatt állt Sebastian Ghiţă volt képviselőt.

A minisztérium hangsúlyozza, a büntetőügyekben folytatott nemzetközi együttműködést szabályozó, 2004/302-es törvény értelmében Románia az 1957. december 13-án, Párizsban kelt európai kiadatási egyezményre, illetve az azt kiegészítő, 1975. október 15-én, illetve 1978. március 17-én Strasbourgban aláírt és a román állam által is ratifikált megállapodásokra hivatkozva élhet a kiadatás igényével Szerbia Köztársasággal szemben.

Amint az előzetes letartóztatási parancsot kibocsátó bíróságot értesítik arról, hogy azonosították egy idegen ország területén a nemzetközi körözés alatt álló vagy a román hatóságok által keresett személyt, a bíróságnak meg kell állapítania, hogy teljesülnek-e a kiadatási eljárás elindításának feltételei. A bíróság a jogerős végzést elküldi az igazságügyi minisztériumhoz, amely kérvényezi a letartóztatott személy kiadatását - ismerteti a törvény által előírt eljárást a szaktárca közleménye.

A kiadatási kérelmet a megkeresett állam hatályos törvényei alapján bírálják el - áll még a közleményben.

A belügyminiszter pénteken megerősítette, hogy Sebastian Ghiţă a belgrádi rendőrség székhelyén tartózkodik.

Carmen Dan a România TV-nek adott nyilatkozatában elmondta, az üzletembert és testvérét az elmúlt éjszaka tartóztatták fel a szerb rendőrök, igazoltatás végett. Ghiţă testvére valós iratait mutatta be, a nemzetközi körözés alatt álló volt képviselő viszont hamis iratokkal akarta igazolni magát. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS