2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Cioloşék szerint gyógyszerek nélkül maradhat a lakosság a párhuzamos export miatt

2017. április 19. 20:57, utolsó frissítés: 20:57

Dacian Cioloş volt miniszterelnök és Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter kritizálta a képviselőház által szerdán elfogadott törvénytervezetet, amelynek értelmében az engedélyezett gyógyszerforgalmazó vállalkozások ezután nagybani kereskedésben forgalmazhatják az orvosságokat, így szerintük a romániai lakosság gyógyszerek nélkül maradhat.


"Képmutatóak azok, akik tavaly azzal vádoltak minket, hogy nem csökkentjük kellőképpen a gyógyszerek árát és ma zöld utat adnak a gyógyszerek párhuzamos exportjának. Másképpen magyarázva meghozunk egy döntést, melynek értelmében csökkentjük a gyógyszerek árát Romániában, aztán a lakosság jólétéért "aggódó" politikusok olyan törvénnyel állnak elő, amely megengedi a vállalkozásoknak, hogy újraexportálják a román piacra olcsón beérkezett gyógyszereket. Ez azt jelenti, hogy a lakosság nem talál majd a polcokon bizonyos gyógyszereket, pontosan azért, mert olcsók és az "okos fiúk" hasznot húznak majd a "törvényhozók színlelt hazafiasságából" - írta Facebook-bejegyzésében Dacian Cioloş.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter is arra hívja fel a figyelmet, hogy a párhuzamos export miatt eltűnhetnek bizonyos gyógyszerek.

"A gyógyszerek párhuzamos exportja egy törvényes kereskedelmi eljárás, de fölöttébb erkölcstelen a romániai páciensekkel szemben, amely által egy forgalmazó kiviszi az országból a gyógyszereket (ahol kötelezően olcsóbban kellene forgalmaznia) az európai piacra, ahol teljesen legálisan eladja majd, jóval magasabb árakon" - figyelmeztet a volt tárcavezető.

Voiculescu szerint április 5-én engedélyezte az egészségügyi minisztérium a gyógyszerek párhuzamos exportját, a gyógyszertárakon keresztül, a parlament kérésére. "Ezt követően az egészségügyi bizottságok "szakértői" azt tették, amihez legjobban értenek ... a képviselők pedig szerdán elfogadták 154 mellette, 78 ellene és két tartózkodással azt a törvényt, amely megengedi bármelyik gyógyszertárnak, hogy nagybani kereskedés révén eladja a gyógyszereket" - írta Voiculescu.

A jogszabály értelmében a lakosság számára gyógyszereket kibocsátó jogi személyek nagybaniban is kereskedhetnek a gyógyszerekkel. A törvénytervezetet előzőleg elutasította a szenátus, a döntő ház a képviselőház volt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS