2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea Timmermansnak: azt szeretnénk, hogy szűnjön meg az MCV

2017. április 20. 15:40, utolsó frissítés: 16:23

A parlament és a kormány azt szeretné, hogy szűnjön meg az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) - mondta csütörtökön Liviu Dragnea az Európai Bizottság első alelnökének, Frans Timmermansnak. A képviselőházi elnök szerint senkinek nem áll szándékában akadályozni a korrupcióellenes harcot.

"Elmagyaráztam, hogy semmilyen módon nem áll szándékunkban akadályozni a korrupcióellenes harcot. Azt is elmondtam, hogy erősíteni fogjuk a jogállamot, és továbbra is alkalmazni fogjuk az alkotmánybíróság döntéseit. Felmerült a parlamenti képviselők mentelmi jogának a kérdése is, amelyet vagy meg kell szüntetni, vagy pontosítani kell rajta" - mondta el Dragnea a parlamentben, miután találkozott Timmermansszal.

Kérdésre válaszolva kifejtette: közölte a bizottság alelnökével, hogy azt szeretnék, szüntessék meg a Romániával szembeni Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust. Dragnea párhuzamot vont a schengeni övezetbe való belépéssel, amelynek kapcsán szintén "mindig azt mondják, hogy még hiányzik valami".

Dragnea arra kérte Timmermanst, tájékoztassa kollégáit arról, mi történik Romániában, és a segítségét kérte az uniós alapok lehívásában, valamint a Juncker-féle beruházási tervhez való hozzáférésben.

Kifejtette: az ország prioritásai közé tartozik a schengeni övezethez való csatlakozás.

"Elmondtam azt is, hogy Romániában aggodalmat keltett az, ahogyan a Bizottság bemutatta a Minority SavePack-et, ahogyan ismertette a Luxemburgi Bíróság döntését, mire ő azt mondta, hogy a Bizottságnak tudomásul kellett vennie a bíróság döntését, egyebet nem tehet, Romániának nincsenek gondjai a kisebbségi jogok betartása terén, de aggodalom volt észlelhető a román társadalomban" - mondta el Dragnea. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS