2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelemen: a PNL, az USR és a PMP alkotmányossági kifogásai kisebbségellenesek

2017. április 20. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Alkotmánybíróságra vitte több párt a kisebbségek anyanyelvhasználatának kiterjesztését célzó törvénykezdeményezést.

"Érthetetlen és elfogadhatatlan a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) pálfordulása: miután április 11-én a pártok képviselői a parlamentben támogatták a kisebbségek anyanyelvhasználatának kiterjesztését az egészségügyben és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, törvénykezdeményezésünket az Alkotmánybíróságon támadták meg" - közölte ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

"Ez a hozzáállás, sajnos, azt bizonyítja, hogy ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén nyilvános szerepléseikkor. Sőt, a PNL egykori elnöke, jelenlegi államfő egyenesen modellértékűnek nevezi Romániát a kisebbségvédelem szempontjából. Sajnálatos, hogy saját európai pártcsaládjával is szembefordul a PNL és a PMP, hiszen az Európai Néppárt elvei és értékei között kiemelt helyet kap a kisebbségek védelme" - áll Kelemen közleményében.

"Úgy véljük, ha segíteni nem tudnak, legalább ne akadályozzák munkánkat, kisebbségi törekvésünket mondvacsinált érvekkel. Az Alkotmánybírósághoz eljuttatott, 124 képviselő által jegyzett dokumentumban ugyanis azt állítják, hogy törvénytervezetünk nem biztosítja a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban. A PNL, az USR és a PMP alkotmányossági kifogásai egyértelműen kisebbségellenesek!" - írja Kelemen Hunor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS