2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szükséges az oltási törvény kidolgozása

2017. április 21. 19:18, utolsó frissítés: 19:18

A Román Orvosi Kamara (CMR) szerint nagy szükség van egy olyan oltási törvényre, amely a gyermekek számára előírja a védőoltások beadását.

Az Agerpres szerint a törvénynek egyensúlyt kell teremtenie a fertőző betegségek elleni kollektív védekezés, és az egyéni szabadságjogok között. Ugyanakkor a jogszabálynak meg kell határoznia az orvosok pontos feladatkörét ebben a kérdésben, valamint népszerűsíteniük kell a védőoltásokat. Ugyanakkor azt is pontosan meg kell határoznia, hogy mekkora felelősség terheli a szülőket, ha nem oltatják be a gyermeküket.

A statisztikai adatok alapján a kanyarójárvány kitörése óta 21 személy hunyt el a betegségben, egyikük sem volt beoltva. 2010-2015 között összesen négy személy halt bele a kanyaróba.

Az orvosi kamara szerint az vezetett a járvány kialakulásához, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a beoltottak száma. Április 14-éig országszerte 4.793 megbetegedést regisztráltak, összesen 38 megyét érintett a járvány. Az orvosi kamara elemzi az egészségügyi minisztérium által kidolgozott oltási törvény tervezetét, és amennyiben szükségesnek véli, javaslatokat tesz annak módosítására. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS