2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bűnvádi eljárást indított a legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választás ügyében

2017. április 24. 18:35, utolsó frissítés: 19:10

Bűnügyi eljárást indított a legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választás ügyében a Dan Andronic újságíró által az Evenimentul Zilei hasábjain nyilvánosságra hozott információk alapján, amelyek szerint az ügyben illetéktelen hatóságok és személyek is beavatkoztak a választási folyamatba.


A legfőbb ügyészség hétfői közleménye értelmében in rem eljárás indult az ügyben hivatali visszaélés, illetve a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanújával.

Dan Andronic két hete írt arról, hogy a 2009-es államelnök-választás második fordulója előtt több magas rangú tisztségviselő, köztük a Román Hírszerző Szolgálat akkori vezetője, George Maior, annak helyettese, Florian Coldea, illetve Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea házában találkoztak. Dan Andronic szerint Kövesi és Coldea azt akarta elérni, hogy Traian Băsescu nyerje meg a második fordulót. Adronic nem részletezte, milyen módon avatkoztak be a különböző állami szervek vezetői a választási procedúrába, csak utalt arra a tényre, hogy Traian Băsescu a külföldön leadott szavazatokkal nyert. A publicista felidézte a választási rivális Mircea Geoana akkori szóvivője, Victor Ponta későbbi kormányfő kommentárját is, aki választási csalással vádolta Băsescu akkori pártját.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes Andronic információira reagálva azt mondta, a szóban forgó találkozó egy "egyszerű vacsora" volt, amelyre George Maiort, Vasile Dîncut, Anghel Iordănescut, Dan Andronicot és Neculai Onţanut is meghívta. Arra a kérdésre, hogy jelen volt-e a vacsorán Florian Coldea és Laura Codruţa Kövesi is, több ízben is kitérő választ adott.

Băsescu a legfőbb ügyészség hétfői bejelentését taktikai húzásnak minősítette. Băsescu arra utalt, hogy a vádhatóság ezzel ellehetetleníti a múlt héten kezdeményezett képviselőházi vizsgálatot, és megmenti Kövesit a parlamenti kihallgatástól, hiszen a törvényhozás szerinte nem vizsgálódhat olyan ügyben, amelyben bűnvádi eljárás is indult.

A 2009-es államelnök választás a második fordulóban dőlt el, Traian Băsescu (PDL) a szavazatok 50,34 százalékának a megszerzésével nyert, és nagyjából 70 ezer szavazattal kapott többet, mint az ellenfele, Mircea Geoană. Eközben az érvénytelen szavazatok száma megközelítette a 140 ezret. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS