2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

500 otthoni gondozott ellátását kell lemondja a Gyulafehérvári Caritas Maros megyében

2017. április 24. 18:36, utolsó frissítés: 2017. április 25. 10:29

Ötszáz otthoni gondozásban lévő vidéki személy ellátásáról kénytelen lemondani a Gyulafehérvári Caritas Maros megyében a finanszírozások késése miatt. A szociális szolgáltatásokat nyújtó magánszervezetek a csőd szélén állnak Maros megyében - nyilatkozta hétfői sajtótájékoztatóján a Gyulafehérvári Caritas igazgatója, Márton András.

"Maros megyében körülbelül 2.000 gondozottunk van, közülünk 500 személyről le kell mondanunk. A többieket kiszolgáljuk, ahogyan tudjuk. Meg kell válnunk az alkalmazottainktól, vagy csökkentjük a munkaidejüket. Rengeteget fektettünk az alkalmazottak képzésébe és oktatásába. Az ilyen jellegű szolgáltatások mögött óriási humán tőke van, amelyet most hagynak elúszni. Ezért is vagyok felháborodva, mert egy évtizedes munkáról van szó, amibe rengeteg energiát fektettünk" - fogalmazott Márton András.A Caritas nem az egyetlen szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezet, amely anyagi gondokkal küszködik. A hétfői sajtótájékoztatón több szervezet és egyesület képviselője jelentette be, hogy a csőd szélén állnak, nem tudják folytatni a több ezer speciális szükségletű gyerek és felnőtt foglalkoztatását az új közbeszerzési törvény miatt. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Maros megyei szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek 65 százaléka a megszűnés szélén áll a támogatások hiánya és a hatóságok lassúsága miatt.

"Krízishelyzetben vagyunk. A 2016. december 31-én lejárt partnerségi megállapodásokat nem hosszabbították meg, így január elsejétől kezdve a közbeszerzési folyamat végéig a civil szervezetek nem reménykedhetnek anyagi támogatásban. Másrészt a hiányos kommunikáció miatt is aggódunk. Jelen pillanatban sem tudjuk, hogy pontosan mi a helyzet. A szervezeteknek nincsenek anyagi tartalékaik, és a szolgáltatások megszüntetését helyezték kilátásba" - nyilatkozta Andreia Moraru, a sérült személyek számára szolgáltatásokat nyújtó egyesületeket tömörítő Dizabnet szervezet elnöke.

Moraru szerint a megyében működő non-profit szervezeteknek január elseje óta vannak anyagi gondjaik a szolgáltatások szerződtetésére vonatkozó új eljárások miatt, amelyek közbeszerzési eljáráshoz vannak kötve, de ezeket még ki sem írta a megyei önkormányzat.

Szintén a megváltozott közbeszerzési törvény miatt szűnik meg a marosvásárhelyi Alpha Transilvană Alapítvány 11 éve működő ambuláns programja, ugyanis a hatóságok nem finanszírozzák és nem támogatják a 60 súlyosan sérült gyermek nappali foglalkoztatását.

"Az eddigi összes erőfeszítés ellenére és az általunk kért, illetve a hatóságok által ígért megoldások teljes hiánya miatt úgy döntöttünk, hogy meg kell szüntetnünk ezt a szolgáltatást. Ezt így nem lehet tovább. Egy speciális ambuláns programról van szó az Alpha Transilvană Alapítványnál, ahová súlyosan fogyatékos gyerekek járnak fejlesztésre, ez április 24-étől kezdődően megszűnt. A szolgáltatás 11 évig működött" - jelentette be Adrian Călugăr, az alapítvány igazgatója.

"Kritikus a helyzet. Elismerjük, hogy nagyon nagy gondban van a civil szervezetek által nyújtott szociális szolgáltatások finanszírozása. Elismerjük ezt a tényt. Nem került sor bizonyos eljárásokra, mert bizonyos nehézségek voltak a törvény bevezetését illetően. Persze a közbeszerzési törvény tavaly májusban jelent meg. Konkrétan nem tudom megmondani mi fog történni. Azt hiszem ez a hatóságok döntése volt. A megyei tanács a felelős és az igazgatóság, akiknek ez lett volna a feladatuk. Elismerjük, hogy ez nem történt meg, de reméljük mihamarabb orvosoljuk a helyzetet" - nyilatkozta a Maros Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság (DGASPC) szóvivője, Doru Constantin.

A Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc hétfőn bejelentette, hogy április 27-én szociális kerekasztal-megbeszélést tart a megyében működő civil szervezetekkel és parlamenti képviselőkkel.

Szintén április 27-én esedékes a megyei tanácsülés, amelynek napirendi pontjai között szerepel a szociális szolgáltatásokra vonatkozó éves cselekvési terv elfogadása, és amennyiben megszavazzák, elindulhatnak a SEAP-rendszerben a közbeszerzési eljárások. Idén 3,8 millió lejt szán a megyei önkormányzat szociális szolgáltatások támogatására. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS