2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hegymászó szövetség: a legtapasztaltabb alpinistákkal is történhetnek balesetek

2017. április 25. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A hegyekben a legtapasztaltabb alpinistákkal is történhetnek balesetek - írja a román hegymászó szövetség, a hegyi túravezetők egyesülete, a román alpinista klub és a Vertical sportklub közös közleménye, amelyet az április 22-én történt baleset kapcsán adtak ki.

"Tapasztalatunk szerint legtöbb esetben a biztonsági intézkedések elmulasztása vagy a tudatlanság vezet a hegyi balesetekhez. A hegyi turisztikai és sporttevékenységeket csakis a megfelelő óvintézkedések betartásával szabad gyakorolni, az oktatás pedig rendkívül fontos" - mutat rá a közlemény.

A közlemény szerint a hivatalos sportágként elismert hegymászást kiskorúak és felnőttek egyaránt gyakorolhatják, azonban mindig figyelembe kell venni a körülményeket és ezekhez igazítani az óvintézkedéseket.

A szövetség szerint a Retyezát-hegységben történt baleset következtében minél több oktató jellegű kurzust kellene szervezniük az illetékes intézményeknek, szervezeteknek, ugyanakkor kérik, hogy a hegyi túravezetők és az engedélyezett oktatók nemzetközi szabványok szerint oktassák az érdekelteket és őket is ezek alapján képezzék ki.

A szövetség azt is leszögezi, hogy a túrákon, hegymászásokon résztvevők biztonságáért a túravezetők, oktatók a felelősek, ugyanakkor a résztvevőknek saját cselekedeteikért is felelősséget kell vállalniuk, kiskorúak esetében a szülők, nevelők dönthetik el, hogy engedélyezik-e az ilyen aktivitásokon való részvételt.

A legfőbb ügyészség folytatja a nyomozást a Retyezát-hegységben szombaton lavina által elsodort két kiskorú alpinista halálának ügyében. A legfőbb ügyészség a "bűnügyi eljárás összetettségére" való tekintettel vette át az ügyet, gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával folyik a vizsgálat - tájékoztatott keddi közleményében az intézmény.

Két kiskorú hegymászó, a 14 éves Dor Geta Popescu és a 13 éves Gulácsi Erik életét vesztette és öt személy megsérült a Retyezát-hegységben, amikor a Bucura-nyereg és a Peleaga-csúcs között, 2.000 méteres magasságban lavina sodort el egy turistacsoportot szombaton.

A rendőrség hivatalból bűnvádi eljárást indított, azaz a a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja a Retyezát-hegységben bekövetkezett tragédia kapcsán. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS