2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leváltották a Román Rádiótársaság vezetőségét

2017. április 26. 12:40, utolsó frissítés: 13:49

A PSD-t képviselő Georgică Severin tölti be ideiglenesen a Román Rádiótársaság elnök-vezérigazgatói tisztségét - döntött szerdán a parlament plénuma, miután elutasította a közszolgálati rádió 2015-ös és 2016-os évre szóló tevékenységi beszámolóját.


Florin Iordache ülésvezető hangsúlyozta, hogy a jelentések elutasítása az igazgatótanács leváltását, illetve ideiglenes vezérigazgató kinevezését vonja maga után.

A két ház összevont kulturális bizottsága kedvezően véleményezte Georgică Severin jelölését, amelyet kevéssel ezután a parlament is megszavazott. A javaslatot 214 támogató és 58 ellenszavazattal fogadták el.

Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke szerint a parlament "politikailag kivégezte" a közrádió vezetőségét.

"Szemtanúi voltunk a Román Rádiótársaság igazgatótanácsa politikai kivégzésének. Ez a valóság. Ha a közrádió elnök-vezérigazgatója nem keveredett volna konfliktusba Liviu Dragneával, a tevékenységi beszámoló nagyon jó lett volna" - mondta Turcan a képviselőház és a szenátus plénuma előtt.

A PNL ügyvivő elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet a közszolgálati rádió és televízió depolitizálásának fontosságára, illetve bírálta a két intézmény finanszírozásának módját.

"Semmi esetre sem szeretném védeni a volt elnök-vezérigazgatót (...), de amit ma tettek, csak ráerősít arra, hogy nincsenek gátlásaik" - fogalmazott.

Az USR képviselői elhagyták az üléstermet, így tiltakozva az ellen, ahogyan új vezetőt jelölt a parlament a Román Rádiótársaság élére. Az alakulat képviselői nem vettek részt a két ház összevont kulturális bizottságának ülésén, amelyen jóváhagyta a testület az ideiglenes elnök-vezérigazgató jelölését.

"Ez az egész csak egy színjáték, amelyben nem kívánunk részt venni, ezért az USR-frakció kivonul a plénum üléséről" - jelentette be Vlad Alexandrescu szenátor. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS