2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sógor Csaba: az EU figyelje kritikusabban a romániai jogállamiság helyzetét

2017. április 26. 17:37, utolsó frissítés: 17:37

Az Európai Unió figyelje kritikusabban a romániai jogállamiság helyzetét, és ne szüntesse meg az ország igazságszolgáltatásának működését felügyelő, úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust - ezt kérte Sógor Csaba az Európai Parlamentben.


Az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatott közlemény arról számol be, hogy az RMDSZ-es EP-képviselő az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) április 25-i, keddi ülésén azt mondta: azzal, hogy az Európai Bizottság Románia kapcsán elsődleges prioritásnak tekinti a korrupció erőteljes csökkentését, figyelmen kívül hagyott az igazságszolgáltatási standardokkal kapcsolatos számos komoly aggodalmat és a jogállamiság alapelveinek megsértését az országban.

A dokumentum felidézi, hogy Brüsszel immár tíz éve - Románia és Bulgária EU-csatlakozása óta - az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus keretében figyelemmel kíséri a két ország igazságszolgáltatásának működését. Románia már évek óta sürgeti a mechanizmus lezárását, arra hivatkozva, hogy az ország jelentős lépéseket tett a korrupció megfékezése és a jogállamiságot biztosító intézmények megerősítése érdekében.

Sógor Csaba szerint vitathatatlanok ezeken a területeken Romániának az uniós nyomás hatására tett erőfeszítései, és valóban látható az ellenőrzési mechanizmus következtében történő előrehaladás, ugyanakkor azt is látni kell, hogy még mindig vannak hiányosságok. "Tíz évvel a csatlakozás után Románia még mindig a legkorruptabb uniós országok közé tartozik, a törvények még mindig nincsenek egységesen alkalmazva, és az igazságszolgáltatás működése is következetlen" - idézi a közlemény a képviselőt.

Sógor a vitában elmondta, hogy a nemzeti kisebbségek már megtapasztalták annak hátrányát, hogy az európai uniós nyomás megszűnik az országon, hiszen akkor az elért eredmények megtorpannak, vagy akár visszarendeződés is megfigyelhető. Kitért arra, hogy az uniós csatlakozás előtt az ország vállalta a nemzeti kisebbségek védelmének biztosítását, de ez azóta sem működik a gyakorlatban, hiszen továbbra is akadályozott az anyanyelvhasználat, a szimbólumhasználat, megtorpantak az egyházi visszaszolgáltatások, sőt, bírósági döntések szolgálnak alapul a visszaállamosításra.

Az is elképzelhetetlen lenne más demokratikus országban, Romániában viszont megtörténik, hogy egy kisebbségi tannyelvű iskola megalapításával kapcsolatosan a korrupcióellenes ügyészség vizsgálódik és szankcionál - hangsúlyozta az EP-képviselő, aki szerint az EU-nak az lenne a feladata, hogy közelebbről megismerje és kritikusabban figyelje a romániai jogállamiság érvényesülését, és mindaddig, amíg ilyen gyakorlatok léteznek, ne szüntesse meg az ország monitorozását.

Mint mondta: a romániai emberek az életkörülményeik javulása mellett azt várják az Európai Uniótól, hogy járuljon hozzá egy jobb, átláthatóbb, illetve hatékonyabb kormányzás és igazságszolgáltatás megteremtéséhez, ezen az úton a tíz éve tartó ellenőrzési mechanizmusnak köszönhetően valóban elindult az ország, de az EU felelőssége is, hogy tovább tudjon haladni - érvelt Sógor Csaba. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS