2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmérés: a lakosság nagyrésze oltáspárti

2017. április 28. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

A romániai lakosság nagy része - 87 százaléka - általában úgy véli, hogy az oltások jótékony hatása nagyobb, mint a mellékhatások kockázata, ugyanakkor csupán 64 százalék tartotta hamisnak azt a kijelentést, hogy a mellékhatások kockázata jelentősebb, mint a haszna - derül ki az IRES közvélemény-kutató felméréséből.

Az országos oltási rend keretében beadott vakcinákat a felmérésben résztvevők 83 százaléka tartotta jó dolognak, 15 százalék egyes oltásokat tartott károsnak, 1 százalék volt egészen oltásellenes. Az oltásokat jónak tartók aránya a korral együtt nő.

A megkérdezettek 31 százalékának volt kiskorú gyereke, a szülők 8%-ának pedig egyévesnél kisebb. A felmérésben résztvevő szülők 90%-a mondta azt, hogy a legkisebb gyerekük már megkapta az oltást. Azok, akik azt nyilatkozták, hogy nem olttatták be a gyermeküket, legnagyobb arányban Erdélyben és a Bánságban éltek.

A megkérdezettek szerint a beoltottsági ráta csökkenésének fő okai, hogy nincs oltóanyag (27%), és hogy a sajtó túl felkapta azokat az eseteket, amikor valaki oltástól betegedett meg (27%). Még említik a szülők saját meggyőződéseit, egyes közéleti személyiségek oltásellenes kampányait és a szülők rosszulinformáltságát is. Kevesebben (3% vagy kevesebb) tartják felelősnek az államot, az orvos-páciens közötti kommunikáció hiányát vagy az állami intézmények megfelelő szabályozását.

Az országos szintű vakcinahiányért az egészségügyi minisztérium hozzáállásának gyakori változását (40%) és a minisztérium tehetetlenségét a problémával szemben (40%) tették leginkább felelőssé.

A megkérdezettek 94 százaléka mondta azt, hogy ha újszülöttjük lenne, beadnák nekik az oltásokat, 5 százalék pedig, hogy nem. Az oltásokra vonatkozó információkat 64%-ban a háziorvostól, 30%-ban pedig gyerekorvostól vagy más szakorvostól várnák.

A felmérésben résztvevők 92%-a hallott a romániai kanyarójárványról, és a többség véleménye szerint az oltatlanság az oka, ugyanakkor 28%-uk nem tudott vagy nem akart megnevezni egy okot a járvány kialakulására.

Ami az oltást megtagadó szülők felelősségre vonását illeti, 36% szerint pénzbírsággal kellene sújtani őket, 33% szerint pedig nekik kell állniuk az orvosi költségeket, ha megbetegszenek a gyerekek. 11% szerint kellene kiskorú veszélyeztetése miatt eljárást indítani ellenük, 18% szerint pedig semmivel nem kellene büntetni, ugyanis joguk van az oltás megtagadásához.

A reprezentatív felmérés 1011 felnőtt személy megkérdezésével készült április 18-19. között. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS