2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Benyújtották a képviselőházba az SZNT autonómiatervezetét

2004. február 26. 09:52, utolsó frissítés: 13:10

Hat RMDSZ-képviselő aláírásával tegnap benyújtották a képviselőházba a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott székelyföldi autonómiastatútum-tervezetét – adja hírül sajtóközleményében az SZNT Állandó Bizottsága.


A Csapó I. József SZNT-elnök elképzeléseire épülő tervezetet Birtalan Ákos háromszéki képviselő kezdeményezésére Kovács Zoltán, Pécsi Ferenc, Szilágyi Zsolt, Toró T. Tibor és Vekov Károly parlamenti képviselők látták el kézjegyükkel, és 100-as számmal iktatta a képviselőház állandó bizottsága.

A testület január 17-én, Sepsiszentgyörgyön tartott ülésén fogadta el Székelyföld önrendelkezését szabályozó dokumentumot, melynek a román törvényhozás elé terjesztését február elejére tervezték. Ferencz Csaba SZNT-alelnök szerint a statútum parlament elé terjesztése nem politikai, hanem gyakorlati okok miatt késett, ugyanis a múlt héten készültek el az autonómiatervezethez szükséges mellékletek. A dokumentum a nyolc szék, valamint Székelyföld népességére, nemzetiségi összetételére, területére vonatkozó táblázatokkal, valamint az autonóm terület javasolt térképével egészült ki. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS